Ove nedelje delimo vesti iz Francuske, Luksemburga, Italije i Portugalije o najnovijim dostignućima kada je u pitanju evropska strategija vakcinacije protiv Covid-19.

Francuska: Nećete nikad pogoditi

Le Figaro sadrži članak o vakcini Pfizer-BioNTech koja će se distribuirati širom Evropske unije. 27 država članica nada se da će započeti programe vakcinacije istog dana, prema komentarima koje je ove nedelje u Evropskom parlamentu dala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Pod pritiskom nemačkog predsedavanja Evropskim savetom, Evropska medicinska agencija najavila je da će zaključiti odobrenje vakcine Pfizer-BioNTech do ponedeljka. U roku od dva dana nakon što je EMA odobrila vakcinu, Evropska komisija će obezbediti njeno odobrenje za tržište. To bi značilo da vakcinacije mogu započeti pre Božića, a doze se distribuiraju državama članicama prema veličini njihove populacije. Fon der Lajen je u svom plenarnom govoru istakla da Evropa treba da ostane jedinstvena u borbi protiv virusa i da je EU kupila više nego dovoljno doza vakcine za sve.

Luksemburg: Božić stiže ranije

Tageblatt izveštava o detaljima odobrenja vakcine od strane Evropske agencije za lekove (EMA), koja je može da zaključi svoju procenu vakcine Pfizer-BioNTech osam dana ranije nego što je planirano. EMA opravdava ovaj raniji datum izjavom da je u ponedeljak dobila „dodatne podatke“ od proizvođača vakcine, na zahtev EMA-inog odbora za lekove za humanu upotrebu. Preporuke koje je izdao komitet Evropska komisija i države članice mogu odobriti u roku od tri dana. Ursula fon der Lajen objavila je na Tviteru da bi prvi Evropljani mogli da se vakcinišu pre kraja 2020. Prethodno su glasovi nemačke vlade već govorili da bi odluka o vakcini mogla biti doneta ranije. Prema nemačkom ministru zdravlja Jensu Spahnu, „svaki dan ukoliko počnemo sa vakcinisanjem smanjuje patnju i štiti najugroženije.“ Vakcina Pfizer i BioNTech već je odobrena u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi.

Italija: Što više , to bolje

Il Corriere della Sera piše o nacionalnoj kampanji vakcinacije za Italijane. Čini se da je Italija spremna za „Dan vakcine“. Jednom kada vakcinacija započne, to neće biti masovna kampanja, već simbolična „naklonost štampi“, rekao je Valter Ricciardi, savetnik italijanskog ministra zdravlja. Neposredno nakon odobrenja Italijanske agencije za medicinu (AIFA), vakcina može ući u zemlju. Izvanredni komesar za vanredne situacije COVID-19, Domenic Arcuri, pojasnio je kome će se u Italiji dati prednost: „zdravstveni i socijalni zdravstveni radnici, operativno osoblje u javnim i privatnim bolnicama, gosti i osoblje rezidencija za starije osobe“. Kampanja vakcinacije u Italiji započeće prvo sa 1.833.975 doza. Drugo snabdevanje koje garantuje Pfizer iznosiće 2.507.700 doza, što omogućava vakcinaciji najkrhkije populacije. Lombardija će primiti najveću količinu doza u prvoj isporuci. Ovaj region je daleko najviše pogođen od 20 italijanskih regiona. Vakcinacija će se odvijati na dobrovoljnoj osnovi u Italiji, a lekari i medicinske sestre takođe će morati da daju saglasnost za vakcinaciju.

Portugalija: Pobednici praznične depresije

Publico izveštava o tome šta će se dogoditi kada vakcinacija može početi u Portugaliji sada, kada će odobrenje vakcine doći ranije nego što se očekivalo. Prošlog petka, portugalski premijer Antonio Costa sugerisao je da bi 4. i 5. januar bili „odlični dani za početak“ vakcinacije protiv Covid-19. Međutim, sada kada je Evropska agencija za lekove najavila da će odobriti vakcinu osam dana ranije, vakcinacija u Portugaliji mogla bi početi čak i pre kraja 2020. Portugal je spreman da započne sa vakcinacijom svojih ljudi, insistira Rui Portugal, zamenik direktora Direkcije Opšte za zdravlje. Kaže da će država, ukoliko odobrenje bude objavljeno 21. godine, moći da predvidi osam dana ranije odobrenje za početak kampanje vakcinacije. Međutim, Portugal takođe dodaje da će mere socijalnog udaljavanja „morati da se nastave određeno vreme“, jer „ne znamo da li je vakcinisana osoba dugo zaštićena od bolesti“.