Dok EU pokreće zakonske mere protiv takozvanih šema ‘zlatnih pasoša’ na Kipru i Malti, mi upoređujemo malteške, irske, kiparske i belgijske članke na tu temu.

Evropske vesti su nedeljni bilten Međunarodnog Evropskog pokreta, koji ističe gledišta medija iz cele Evrope. Kliknite ovde za pretplatu.

Malta: Zlatni pasoši

Postupcima protiv ‘zlatnih pasoša’ Kipra i Malte, potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič naglašava nastavak “intenzivnih kontakata … kako bi se osiguralo da se evropski zakon u ovom području [poštuje] pravilno”, izveštava Times of Malta . Šefčovič je branio Komisiju jer je “često iznosila zabrinutost zbog tih šema sa dotičnim državama članicama.” Prošlog meseca, malteški zvaničnici uhapsili su šefa kabineta bivšeg premijera Josefa Muskata, u istrazi koja je u toku zbog navodne korupcije u okviru šeme. U međuvremenu, nakon izveštaja Al-Jazeere o korupciji i kriminalu, kiparska vlada najavila je da će njihov program pasoša, koji je ostrvskoj državi doneo oko 7 milijardi evra, biti ukinut. Upitan da reaguje na najavu EU, malteški premijer Robert Abela rekao je novinarima: „Branićemo Maltu. Da nije bilo doprinosa iz tog programa, verovatno ne bismo mogli da predstavimo budžet ove razmere. ”

Irska: Dolazak do privlačnog pasoša

Independent piše o raširenoj korupciji u programima zlatnih pasoša. Kipar kaže da će svoj program završiti od 1. novembra, iako Komisija napominje da zemlja planira da obradi trenutne prijave. Kiparska šema uvedena je nakon finansijske krize iz 2013. godine koja je zemlju dovela do ruba bankrota i prisilila je da prihvati program finansijskog spasavanja kreditora. Stranim investitorima izdato je oko 4.000 kiparskih pasoša, od kojih mnoge privlači mogućnost da im se automatski odobri pristup celoj Evropskoj uniji. Na Malti je taj program bio među temama o kojima je izveštavala istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija pre nego što ju je ubila automobil-bomba 2017. Nadzorni organ za borbu protiv korupcije Transparency International pozdravio je odluku Komisije, rekavši da je šema služila „korumpiranim interesima, a ne opštem dobru. ”

Kipar: Čitanje kiparskog zakona

Uprkos određenim uveravanjima u suprotno, Evropska komisija i dalje je sumnjičava po pitanju ukidanja šeme zlatnih pasoša za Kipar i Maltu, izveštava O Phileleftheros. Portparol Komisije Kristijan Vigand primećuje da, iako se Kipar obavezao na uklanjanje, „Malta […] namerava da proširi program … Šeme su trenutno na snazi u obe države članice i mogle bi da budu zamenjene sličnim šemama ulaganja.“ Vigand, međutim, nije komentarisao zašto je tim postupcima za kršenje zakona trebalo toliko dugo da se pojave, niti zašto druge države članice sa sličnim programima nisu meta. Ako ova i druga pitanja ostanu bez odgovora, O Fileleftheros sugeriše da je jedno sigurno: sada kada su kiparske šeme zlatnih pasoša stigle na naslovnice, investitori se ozbiljno obeshrabruju da posluju na ostrvu.

Belgija: Livin’ la visa loca

The Brussels Times pominje i nekoliko država članica uključenih u sumnjive programe izdavanja pasoša. Osim pokretanja prekršajnih postupaka protiv Malte i Kipra, Komisija se takođe obraća Bugarskoj, kako bi istakla svoju zabrinutost u vezi sa šemom davanja državljanstva investitorima i zatražila dodatne detalje. Studija iz 2018. godine pokazala je da su u jednom ili drugom obliku Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Letonija, Litvanija, Malta, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlja kandidat Crna Gora ponudile Zlatnu vizu investitorima sa investicijama u rasponu od 250.000 do 10 miliona eura. Stoga su nedavni pravni događaji “važan i zakasneli korak u borbi protiv pranja novca i korupcije u Evropi”, komentarisao je poslanik Evropskog parlamenta Sven Giegold (Zeleni / EFA). Evropski parlament juče je održao raspravu o ‘Ozbiljnim bezbednosnim pretnjama prodajom EU pasoša i viza kriminalcima.’ Parlament je zatražio zabranu prodaje komercijalnog državljanstva širom Evrope.