Predstavnici Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji održali su 25. maja u Tehničkoj školi u Vlasotincu peti Evropski čas o značaju Evropske unije za život gradjana u Srbiji. Edukatori vršnjaci učenika te škole su s njima diskutovali o tome šta Evropska unija predstavlja za njih, kako funkcionišu EU integracije, kao i o uobičajenim predsrasudama.

Učenici su od aktivista saznali iskustva iz učeničke razmene u okviru programa Erazmus + i o drugim mogućnostima koje EU nudi mladima.

Predsednica Foruma mladih Evropskog pokreta Ivana Markulić rekla je da joj je drago što je poslednji Evropski čas u okviru projekta održan u Tehničkoj školi u Vlasotincu, koja je jedan od najvećih primalaca sredstava Evropske unije u Srbiji.

“Mladi su imali mnogo pitanja za naše edukatore, nastava je bila interaktivna i zabavna, i smatram da Evropski čas kao koncept rada sa mladima treba da bude deo redovne školske nastave”, rekla je Markulić.

Ona je dodala i da su svi upitnici i analize pokazali da treba naći dobar način koji bi mladima približio vrednosti i koristi Evropske unije.

Mladi edukatori i aktivisti Evropskog pokreta Oleg Slatina i Nevena Nedeljković su se saglasili sa ocenom da su mladi u Vlasotincu otvoreni za razmenu mišljenja i iskustva sa svojim vršnjacima, ali i da im nedostaje neformalno obrazovanje.

“Nadam se da sam uspela da im približim temu Evropske unije i uputim ih u mogućnosti koja ona nudi, kao i da sam ih pričom o razmeni (učenika) motivisala da se uključe i da budu aktivni u svom društvu i svojoj lokalnoj zajednici”, rekla je Nedejković.

Učenica Tehničke škole Katarina Mladenović je rekla da misli “da ovakvih časova treba da bude što više… a da su naši vršnjaci obrazložili i objasnili značaj Evropske unije za mlade”.

Direktor škole Milivoje Djordjević je ocenio da ovakvih časova treba da bude što više i dodao da mu je posebno drago što se taj projekat Evropskog pokreta “zatvara” upravo u Vlasotincu.

“Mi u okviru saradnje sa EU već sedam godina saradjujemo sa jednom školom u Nemačkoj, tako da su naši učenici upoznati sa tim kako EU, obrazovanje i kultura u EU izgledaju. Sa Evropskim pokretom smo već radili na jednom projektu o predrasudama srednjoškolaca prema EU, gde su naši učenici učestvovali kao edukatori”, kazao je Djordjević.

Peti Evropski čas je održan okviru projekta “Evropa za mene”, koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a prtehodni u srednjim školama u Petrovcu na Mlavi, Staroj Pazovi, Loznici i Tutinu.