Aktivisti Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji, Nina Stojanović i Radomir Aleksić, održali su u petak Evropski čas u Ekonomskoj školi u Kuršumliji. Tema je bila budućnost Evrope, a edukatori su sa učenicima razgovarali o trenutnim izazovima sa kojima se Evropska unija suočava, poput rasta populizma, posledica migrantske krize i bregzita, ali i mogućim pravcima reforme Unije.

Poseban deo radionice bio je posvećen je viziji mladih o budućnosti unutar Evropske unije, kao i mogućnostima koje su mladima na raspolaganju. Učenici su bili veoma zainteresovani za razmenu mišljenja i iskustava sa svojim vršnjacima, kao i za sticanje novih znanja. Upitani šta za njih predstavlja Evropska unija, najčešće su odgovarali da je to prostor mira, da ih asocira na ujedinjavanje naroda, ali i bolje prilike za obrazovanje i veća inovativnost. Takođe, velika većina njih je rekla da podržava uvođenje ovih tema u nastavu u srednjim školama.

Drugi  Evropski čas ove godine održan je u okviru projekta EnlargEUrope koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Poljske i Litvanije. Cilj projekta je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja procesa proširenja kroz povezivanje prošlog i aktuelnog iskustva građana sadašnjih, ali i budućih građana Evropske unije. Projekat sufinansira Evropska unija kroz program Evropa za građane i građanke.

Naredni Evropski čas biće održan u maju u Čačku.