Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je 8.maja 2024.godine obeležio Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Tom prilikom, duž trase od Cvetnog trga do Trga republike, 35 predstavnika Foruma mladih EPuS-a šetalo je s panoima numerisanim od 1 do 35, simbolizujući 35 poglavlja pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Cilj ovog događaja je bio promovisanje evropskih vrednosti i integracije Srbije u EU, te podsticanje dijaloga s građanima o ovim pitanjima. Tom prilikom, predstavnici Foruma mladih EPuS-a su građanima predstavili značaj i ključne prioritete procesa pristupanja Srbije EU kao i svakog pojedinačnog poglavlja.

Pored predstavnika Evropskog pokreta u Srbiji, šetnji ,,Evropski putokazi” su prisustvovali i ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, NJ.E. Emanuel Žiofre, kao i v.d. pomoćnik ministra za evropske integracije, gospodin Miroslav Gačević, kao i predstavnici drugih diplomatskih predstavništava zemalja EU u Srbiji, medija i organizacija civilnog društva.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izrazio je zadovoljstvo što je prisustvovao obeležavanju Dana Evrope sa EpuS-om i Forumom mladih, kao i da je važno kako mladi gledaju na proces evropskih integracija. Takođe je izjavio da ovim obeležavanjem pokazuju volju da žele da povedu Srbiju u članstvo EU, kao i da je projekat EU i te kako živ, te da je juče usvojen plan rasta za Zapadni Balkan, koji bi trebalo da bude podsticaj približavanju ka toj regionalnoj organizaciji.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je da se čini da je Srbija danas dalje od članstva EU nego kada je započet taj proces, iako je EU njen najveći donator. Dodala je da Srbija više nema prostora za izgovore i odlaganja i da sebi ne može da dozvoli luksuz da bude prozivana da malo ili ništa ne preduzima na suzbijanju korupcije i pranja novca, izgradnji savremenog sudstva i vladavini prava, kao i zaštiti prava svojih građana i slobode medija.

Nakon šetnje, Forum za međunarodne odnose (FMO) i Forum mladih EPuS-a su u “Endžio hub” održali „javni čas“ o evropskim integracijama i kroz interaktivnu diskusiju razgovarali o poziciji Srbije na putu ka pristupanju EU, kao i o nizu izazova sa kojima je naša zemlja suočena u ovom procesu. Panelu su prisustvovali predsednica EPuS-a dr Jelica Minić, predsednik FMO EPuS-a dr Duško Lopandić, članovi dr Ivan Vujačić i Dr Srećko Đukić i generalna sekretarka EPuS-a Dragana Đurica.

Saopštenje predsednice Evropskog pokreta u Srbiji, dr Jelice Minić, povodom Dana Evrope možete pročitati OVDE.