Evropski pokret u Srbiji, zajedno sa Institutom za demokratiju iz Skoplja (IDSCS), učestvovao je od 2. do 6. novembra u studijskoj poseti Češkoj u okviru regionalnog projekta “Think Balkans”, kojom prilikom nas je ugostio Institut za evropske politike “EUROPEUM” iz Praga.

Istraživači iz Severne Makedonije (IDSCS) i Srbije (EminS), zajedno sa češkim tink-tenkom EUROPEUM, prisustvovali su sastancima sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova (MFAs) i „Think Visegrad“ konzorcijuma, kojom prilikom su takođe učestvovali u zatvorenoj ekspertskoj diskusiji na temu „EU-Zapadni Balkan samit – Jutro posle“, organizovanoj u saradnji sa Ambasadom Slovenije u Pragu.

U toku sastanaka, učesnici i domaćini studijske posete predstavljali su ciljeve, rezultate i predstojeće aktivnosti „Think Balkans“ projekta, ističući potrebu za političkom i finansijskom podrškom posredstvom Međunarodnog višegradskog fonda (IVF) i Fonda za Zapadni Balkan (WBF) kako bi se zvanično uspostavio dugoročni mehanizam saradnje između ekspertskih zajednica i Ministarstava spoljnih poslova WB6 zemalja.

Primarni cilj studijske posete bio je da se utvrde metode korišćene u uspostavljanju saradnje i poverenja između civilnog društva i institucija u okviru „Think Visegrad“ platforme. Istraživači su po ovom pitanju razmenili iskustva sa predstavnicima državnih institucija u Pragu, pre svega sa Igorom Prohaskom, zamenikom direktora odeljenja za jugoistočnu Evropu MSP-a Republike Češke, Tomasom Petričekom, bivšim ministrom spoljnih poslova Republike Češke, Pavelom Teličkom, šefom pregovaračkog tima Češke za pristupanje EU i Lukašom Hadravom, službenikom odeljenja za koordinaciju EU politika u okviru kabineta Vlade Republike Češke.

Pored toga, istraživači su imali priliku da detaljno prodiskutuju o mehanizmu „Think Balkans“ sa predstavnicima tink-tenkova koji su deo „Think Visegrad“ platforme. Istraživači su se sastali sa Alicom Kizekovom, koordinatorkom Think Višegrada u okviru Instituta za međunarodne odnose (IIR) iz Praga, Asjom Metodijevom, naučnom saradnicom IIR-a, Mihalom Koranom, osnivačem istraživačkog instituta „Global Arena“ kao i sa Vitom Dostalom i Pavelom Havličekom iz Mreže za međunarodne odnose (AMO).

Poslednjeg dana, istraživači su učestvovali na ekspertskoj diskusiji „EU-Zapadni Balkan samit – Jutro posle“, organizovanoj na Čarls Univerzitetu. Uvodničarka panela bila je Milena Hrdinkova, državna sekretarka za evropske poslove Vlade Republike Češke, dok su Peter Grk, koordinator Bledskog strateškog foruma, Janina Hrebičkova, specijalna izaslanica za Zapadni Balkan MSP-a Republike Češke, Aleksis Dutertre, ambasadorka Francuske u Češkoj i Zoran Nečev, viši istraživač IDSCS-a učestvovali kao govornici.

„Think Balkans“ je finansijski podržan od strane Međunarodnog višegradskog fonda. Projekat implementira IDSCS u saradnji sa partnerima: Evropskim pokretom u Srbiji, CiviKos platformom sa Kosova*, „Politikon“ mrežom iz Crne Gore, Albanskim institutom za međunarodne studije (AIIS), „Humanity in Action“ organizacijom iz BiH, Centrom za evropsku perspektivu (CEP) iz Slovenije, Centrom za studije istoka iz Poljske (OSW), Institutom za evropske poslove i trgovinu iz Mađarske, Istraživačkom centrom Slovačke spoljnopolitičke mreže (RC SFPA) i Institutom za evropske politike EUROPEUM iz Češke.