Zemlja BuđžetProcenat realizovan od strane EPuS Broj angažovanog osoblja
Srbija1 835 000 €60%4 + Lokalna veća
Naziv klijenta Izvor finansiranja Datumi
(početak-završetak)
Naziv partnera
NVO u istočnoj i zapadnoj Srbiji, lokalne administracijeEvropska agencija za rekonstrukcijuoktobar 2002 – april 2005Ekspertska mreža
Opis projekta

Evropski pokret u Srbiji je vodeći partner u konzorcijumu sa ekspertskom mrežom u implementaciji projekta ”Podrška civilnom društvu u Srbiji”. Projekat pokriva 51 opštinu istočne i zapadne Srbije: Šid, Sremsku Mitrovicu, Bogatić, Šabac, Loznica, Vladimirci, Koceljeva, Ub, Krupanj, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Valjevo, Ljubovija, Ljig, Mionica, Kosjerić, Bajina Bašta, Požega, Užice, Čajetina, Arilje, Priboj, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Raška, Novi Pazar, Tutin, Brus, Blace, Prokuplje, Kuršumlija, Žitoradja, Bojnik, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Crna Trava, Dimitrovgrad, Babušnica, Pirot, Bela Palanka, Knjaževac, Sokobanja, Boljevac, Zaječar, Bor, Negotin, Majdanpek i Kladovo.

Cilj ovog projekta je da poveća sposobnosti građana nerazvijenih opština u njihovoj interakciji sa lokalnim vlastima i obrnuto. To je veoma važno za konsolidaciju demokratskih procesa u regionima koji zaostaju za ostatkom zemlje u građanskom angažovanju u javnim oblastima i odgovornosti izabranih lokalnih uprava. Pored toga konzorcijum će moći da da pomogne lokalnim zvaničnicima da shvate ulogu organizacija trećeg sektora i prihvati ih kao jednake partnere u razvoju lokalne zajednice i poboljšanju blagostanja građana.

Kroz lokalne mreže (103 kancelarije ekspertske mreže i 31 lokalno veće EPuS). Konzorcijum partneri su se ozbiljno potrudili da identifikuju i odaberu najpogodnije kandidate da učestvuju u ToT programu.

U okviru ovog projekta ustanovljen je specijalni Fond kako bi podržao zajedničke projekte NVO/lokalna administracija obraćajući posebnu pažnju na najranjivije grupe u društvu: žene, decu i starije ljude, invalide (većinom žrtve proteklog rata), nacionalne (etničke) manjine, socijalne slučajeve, nezaposlene, i probleme životne sredine. Ovim ciljnim grupama i njihovim problemima mora se pristupiti na opštem nivou, pošto su to osnovni problemi ove države ali i na lokalnom nivou, jer je lokalna zajednica najkompetentnija da prepozna probleme i inicira njihovo rešenje.

Vrste usluge

Aktivnosti projekta su sledeće:

  • Trening program:
    • Trening trenera
    • Trening NVO aktivista

    Konzorcijum obezbeđuje selekciju ToT kandidata, logističku podršku, monitoring i izveštavanje o ToT

  • Tehničku pomoć i opremu NVO-ima: identifikovanje NVO korisnika, organizovanje i monitoring procesa distribucije, osnove kompjuterske obuke.
  • Priprema, organizacija i izvođenje seminara i radionica za NVO i lokalne administratore: javna promocija seminara i radionica kroz lokalne kancelarije, logistička podrška, monitoring NVO i lokalnih institucija kako bi se procenila njihova dostignuća za vreme i posle sastanaka
  • Menadžment i pribavljanje grantova NVOima i projektima koje oni rade zajedno sa lokalnom administracijom. Priprema ToT za pribavljanje grantova, pomoć u pripremanju aplikacija zainteresovanih kandidata kroz lokalne kancelarije, selekcija najboljih projekata, pomoć tokom implementacije i monitoring procesa.