Zemlja Buđžet Procenat realizovan od strane EPuS Broj angažovanog osoblja
Srbija 35.970 € 100% 12 (sa pola radnog vremena)
Naziv klijenta Izvor finansiranja Datumi
(početak-završetak)
Naziv partnera
Vlada SR Jugoslavije
Vlada Srbije
Evropska komisija
Fridrih Ebert fondacija
2001-2002
Opis projekta

Ovaj projekat, za koji je predviđeno da traje godinama, započet je 1999. godine kako bi se okupila stručna javnost i mobilizovala opšta javnost, pod nepovoljnim okolnostima međunarodne izolacije SR Jugoslavije, i kako bi se oni uključili u aktivnosti koje bi vodile učešću naše zemlje u procesu evropskih integracija. Prateći političke promene u Beogradu sledeće godine, projekat je predstavljao zgodnu bazu za pripremu zvanične strategije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Pripreme SR Jugoslavije i Srbije za evropske integracije nastaviće se i sledeći korak je nova studija – “U susret pridruživanju EU” kao i organizovanje niza okruglih stolova, diskusija i seminara po gradovima u Srbiji, uz učešće nacionalnih veća Internacionalnog evropskog pokreta, pod nazivom “Evropski forum – Srbija u Evropi”. To je kurs sa različitim temama vezanim za evropske integracije (budućnost EU, proširenje, pristupanje SRJ, itd). Projekat ima podršku Internacionalnog evropskog pokreta.

Vrste usluge

– Objavljivanje ekspertske studije (na srpskom i engleskom) “Pripreme SR Jugoslavije i Srbije za evropske integracije” sa prilozima 15 renomiranih stručnjaka iz NVO sektora. Studija se bavi fundamentalnim političkim, ekonomskim i pravnim problemima i sektorima čija reforma je preduslov za bržu integraciju u EU.

– Međunarodna konferencija “Pripreme SR Jugoslavije i Srbije za evropske integracije” iz koje su proizašli dokumenti na osnovu kojih je izdata “Bela knjiga – ulazak centralnih i istočno evropskih zemalja na unutrašnje EU tržište”.