Zemlja Buđžet Procenat realizovan od strane EPuS Broj angažovanog osoblja
SrbijaN/AN/A5
Naziv klijenta Izvor finansiranja Datumi
(početak-završetak)
Naziv partnera
Direktori, profesori i učenici srednjih škola u Srbiji

Nemačka organizacija za tehnilčku saradnju (GTZ)

maj – avgust 2009
Opis projekta

GTZ projekat “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ usmeren je na reformu ekonomskih škola u Srbiji, do sada 44 škole učestvuju u ovom projektu i više od 6500 srednjoškolaca je uključeno u obuku u jednom od pet obrazovnih profila, a koji su razvijenu uz podršku projekta. Uspostavljanje partnerstva između škola uključenih u projekat i škola za poslovnu administraciju u Nemačkoj će biti naredni korak.

U okviru reforme ekonomskih škola u Srbiji i povezivanja između škola iz Srbije i Nemačke, Evropski pokret u Srbiji će pokušati da razradi model školskog partnerstva kroz istraživanje istorije školskog partnerstva u Srbiji i kroz praćenje realizacije projekta u pilot školi u Nišu.

Osnovni cilj
Razrada nove kulture putovanja kroz uspostavljanje školskih partnerstava, koja će se zasnivati na prethodnim iskustvima programa “mobilnosti mladih“, ali takođe i na opštu priču o školskim partnerstvima i dostupnim evropskim modelima. Kroz projekat EPuS i GTZ će definisati novi vid putovanja, pored ekskurzija, tzv studijsko putovanje, koje će imati posebno naglašene edukativne ciljeve i uključivanje ovog tipa studijskog putovanja u godišnji nastavni  plan i program, kao i konstantno uključivanje u rad škola.

Vrste usluge
  • Istraživanje – EPuS tim će raditi na istraživanju o školskim partnerstvima i istorijskim pretpostavkama koje će poslužiti kao osnova za dalji razvoj nove kulture školskih partnerstava.
  • Priprema priručnika –  Nakon evaluacije programa i posete grupe srednjoškolaca iz Niša, razgovora sa profesorima i direktorima iz škola koje su imale slično  iskustvo, kao i evaluaciju prethodnih iskustava programa za mobilnost mladih i analizom dostupnih evropskih modela EPuS će pripremiti Priručnik/vodič. Priručnik će ponuditi niz preporuka za uspostavljanje školskih partnerstava, prevazilaženje problema, uputstvo kako uspostaviti i održati školsko partnerstvo. Takođe će služiti i promociji modela školskog partnerstva i u drugim školama.