Zemlja Buđžet Procenat realizovan od strane EPuS Broj angažovanog osoblja
Srbija 6 500 100% 3
Naziv klijenta Izvor finansiranja Datumi
(početak-završetak)
Naziv partnera
Zvaničnici Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije
predstavnici civilnog društva iz Srbije, zvaničnici, politički predstavnici i eksperti iz regiona i drugih zemalja

Fondacija Friedrich Ebert

Septembar 2010 – januar  2011
Opis projekta

Konzistentna i koherentna spoljna politika je jedna od glavnih komponentu političke stabilnosti zemlje. Određeno vreme je bilo veoma teško razgovarati o zvaničnom stavu srpske diplomatije po bilo kom pitanju spoljne politike Republike Srbije, zbog različitih pozicija različitih subjekata. Formulisanje spoljne politike i određivanje njenih osnovnih smernica predstavlja poseban izazov za političke elite zemalja u tranziciji. To se prvenstveno odnosi na duboko i višestruko podeljena društva u kojima ne postoji osnovni konsenzus u vezi sa spoljnopolitičkim prioritetima.

Organizovanjem Javne debate, Forum za međunarodne odnose, Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert – kancelarija u Beogradu, žele da predstave trenutno realno stanje spoljne politike Srbije i aktuelna  pitanja u bilateralnim i multilateralnim odnosima sa različitim državama i međunarodnim organizacijama. S druge strane, javna debata će biti mogućnost da se obeleži 15 godina rada Foruma za međunarodne odnose koji se bavi spoljnom politikom Srbije.

Forum je osnovala grupa uglednih profesora i istraživača u oblasti međunarodnog prava i međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa, iskusnih diplomata i vodećih spoljnopolitičkih komentatora iz nezavisnih medija koja je odlučila da se priključi Evropskom pokretu u Srbiji. Od samog početka, Forum je okupljao neke od najistaknutijih spoljnopolitičkih analitičara koji je njegov najvredniji resurs. Forum je jedinstvena institucija, u smislu članstva, stručnosti i demokratičnosti.

Metodologija
  • Priprema organizacije Debate
  • Organizacija Debate
  • Priprema zbornika radova sa Debate
  • Medijska promocija Debate