Sam pojam pametne specijalizacije nedostaje u medijima i široj javnosti prvenstveno, jer se zasniva na ideji prihvatanja da “zajedno znamo da ništa ne znamo”, te potrebi da se dubinski, uz uključivanje različitih aktera u zajednici, istražuju i prepoznaju potencijali regiona, te usmere napori ka kreiranju pametnih rešenja za razvoj. Kako sagovornici tvrde pametna specijalizacija je “inovativan način vođenja industrijskih politika i politika regionalnog razvoja”, jer predstavlja “specifičan proces koji angažuje različite vrste aktera – državu, prviredu, akademsku zajednicu i civilni sektor”.

U kratkom filmu “Šta je pametna specijalizacija i kako pomaže regionalni razvoj”, poslušajte poruke naših stručnjaka i partnera: Valentine Ivanić, koordinatorke NKEU radne grupe za Poglavlje 22 i stručne saradnice Evropskog pokreta u Srbiji, Milice Uvalić profesorke na Univerzitetu Perugia Italija i Jelice Minić predsednice Evropskog pokreta u Srbiji. Film je napravljen u okviru projekta „Pametni regioni Srbije“ koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a uz finansijsku podršku Beogradske otvorene Škole i Kraljevine Švedske. Izjave gospodina Slava Radoševića profesora na Univerzitetu College London, preuzete su iz podkasta “PODKAST Pametni regioni – Pametna specijalizacija”, koji je realizovala organizacija Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Evropski pokret u Srbiji pokrenuo je inicijativu “Pametni regioni Srbije” kako bi se ostvarili napori za poboljšanje uslova za regionalni razvoj Srbije zasnovan na pametnoj specijalizaciji (S4), kroz doprinos unapređenju relevatnih politika i praćenju procesa reformi, kao i poboljšanje uslova za prodršku razvoju uloge civilnog društva u ovom procesu, najpre kroz promociju pametne specijalizacije, povećanje nivoa informisanosti i znanja u široj javnosti.

Autorka: Milica Batričević

Kamera: Miljan Savović

Montaža: Miljan Savović

Produkcija: BeFem, 2023

Film je nastao u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji – Europe ASAP “ koji Evropski pokret u Srbiji realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja autora izneta u ovom videu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.“

#asap #evropskeintegracije #eu #pametniregioni #pametnaspecijalizacija