U okviru projekta »Razvoj uslova za regionalnu implementaciju mentorskog programa za žene Podeli svoje znanje – Bosna i Hercegovina« realizuje se istraživački proces uslova i kapaciteta za partnersku i sinergijsku implementaciju projekta. Fokus grupa »Potreba i mogućnosti razvoja i implementacije mentorskog programa za žene Podeli svoje znanje u Bosni i Hercegovini« organizuje se u cilju strukturnog predstavljanja Programa i mapiranja potreba i uslova za razvoj i implementaciju programa iz perspektive stejkholderskih grupa (potencijalne učesnice – mentorine i mentorke).

Fokus grupa će biti organizovana u sredu, 12. aprila od 11.00 do 13.00 časova putem online platforme ZOOM. Fokus grupa je namenjena široj zajednici ženskih OCD, institucija, grassroot organizacija i pojedinki zainteresovanih za potencial realizacije ovakvog tipa Programa u BiH. Navedena fokus grupa će nam pomoći da mapiramo organizaciju koja je spremna da radi zajedno s nama na implementaciji datog Programa.

Razgovor u okviru fokus grupe će fasilitirati ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i istraživačica Vildana Džekman,magistrica prava, dok će tim Evropskog porketa u Srbiji predstaviti Program Podeli svoje znanje.

Tematske celine za fokus grupu:

  1. Ženska zajednica i saradnja u BiH – Tokom razgovora pokušati ćemo da dođemo do informacija o načinima komunikacije između ženskih organizacija, načinima realizacije zajedničkih aktivnosti, stepen partnerske saradnje, te zajedničke kampanje kojim se radi na zagovaranju ženskih prava i rodne ravnopravnosti, te umrežavanje- koliko su nam jake ženke mreže?
  2. Postojeće prilike i primeri dobre prakse – Pustiti ćemo jedna drugu da podjelimo između sebe primjere dobre prakse u domenu kampanja za osnaživanje žena i djevojaka.
  3. Potencijali za razvoj Programa – Mentorstvo kao praksa u Bosni i Hercegovini, vaš stepen znanja o istom, kao i interes za rad na navedenom Programu koji uključuje mentorstvo kao segment osnaživanja nove generacije mladih žena.

Nakon uspešne realizacije jedanaestog po redu programskog ciklusa (2020-2021), kroz Program je profesionalno i lično osnaženo više od 500 učesnika/ca, uključujući 16 učesnica iz Bosne i Hercegovine. Prva faza pilot projekta u Bosni i Hercegovini realizovana je na osnovu primenjene metodologije u Srbiji i koordinacije celog procesa od strane implementacione organizacije civilnog društva iz Srbije.

Da bi se u potpunosti ispunili uslovi za regionalnu implementaciju Programa, potrebno je pronaći implementacionog partnera (organizaciju civilnog društva) u Bosni i Hercegovini i izgraditi njene kapacitete za dalji sinergijski razvoj i punu implementaciju Programa na regionalnom nivou u obe zemlje. Više o mentorskom programu Podeli svoje znanje, možete pronaći ovde.

Najljubaznije vas molimo da prijavite vaše učešće u fokus grupi, slanjem e-mail-a sa imenom / prezimenom / nazivom organizacije / kontakt telefonom, i naznakom da se prijavljujete na učešće na fokus grupi, na zorana.milovanovic@emins.org do nedelje, 09. aprila. Nakon prijave, biće vam dostavljeni podaci za pristup ZOOM platformi.

Projekat »Razvoj uslova za regionalnu implementaciju mentorskog programa za žene Podeli svoje znanje – Bosna i Hercegovina« implementira Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.