Forum za međunarodne odnose EpuS-a uspešno je održao treću po redu javnu debatu od početka godine, ovoga puta uz saradnju sa ambasadom Francuske i Francuskim Institutom u Beogradu. Debatu na temu “Žak Delor i njegova vizija EU – prošlost i budućnost Evrope” moderirao je prof. dr Duško Lopandić, predsednik Foruma za Međunarodne odnose EPUS, a panelisti su bili eminentni stručnjaci poput Nj. E. Pierre Cochard, ambasadora Francuske u Srbiji, Nj. E. Emanuele Giaufret, ambasadora EU i šefa Delegacije EU u Srbiji, dr Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije u Beogradu, i Lukasa Mačeka, Šefa Centra Velike Evrope na Institutu Žak Delor.

Lopandić je istakao da će iako nikada nije bio ni predsednik niti premijer svoje zemlje, Žak Delor ostati zapamćen kao jedna od najvećih političkih figura Francuske svoje generacije i veliki evropljanin čije je delovanje stvorilo današnju Evropu.

Košar je dodao da Delor nije bio optimista i da je prepoznao pretnju po identitet Evrope, što  tadašnja Komisija, na čijem je čelu bio Delor, nije u potpunosti shvatala.

Žiofre je podsetio je da se Delor zalagao za dobro upravljanje i uveo princip kvalifikovane većine, ističući takođe Delorove težnje ka proširenju Unije i jačanju evropskog identiteta.

Maček je istakao da je proširenje Unije jedan od ključnih elemenata evropskog projekta, što je Delor izuzetno dobro razumeo, prepoznajući važnost transformacije vizija u konkretna dela.

Zečević je zaključio da je Delor bio čovek od akcije i da je bio za Evropu od akcije.

Ova debata, održana u Francuskom institutu, privukla je veliku pažnju javnosti i medija. Nakon izlaganja panelista, usledila je diskusija sa publikom, čime je odata počast Žaku Deloru za njegov neizbrisiv doprinos evropskoj integraciji. Ovaj događaj predstavlja deo kontinuiranih aktivnosti Foruma i njegove posvećenosti povezivanju i promociji evropskih vrednosti.

DSC09460