SRPSKO – ALBANSKI ODNOSI  

 

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert sproveli su ostraživanje i organizovali su prezentaciju istraživanja javnog mnjenja o odnosima i percepcijama Srbije i Albanije. 

Proces saradnje i međusobnog razumevanja i podrške između Srbije i Albanije od strateškog je značaja za evropske integracije Zapadnog Balkana. Glavna prepreka koja stoji na putu normalizacije odnosa između Srbije i Albanije je nedostatak znanja jednih o drugima, kao i mogućnosti za intenzivnije kontakte i zajednički rad. Ovo se više odnosi na druge sektore nego na politiku, iako se baš u politici javlja najveći deo oštre retorike. Normalizacija odnosa počinje međusobnim poznavanjem i prihvatanjem. Najbolji primeri dolaze iz civilnog društva kroz zajedničke projekte koje je potrebno nastaviti i proširiti.

Istraživanje javnog mnjenja o uzajamnim percepcijama srpskih i albanski građana i građanki identifikovaće ključna pitanja koja će biti rešavana kroz niz zajedničkih aktivnosti.

Imajući u vidu predstojeći Samit Zapadnog Balkana 6 koji će se održati u Parizu naredne godine, kao nastavak Berlinskog samita 2014 i Bečkog samita 2015, verujemo da će ovom inicijativom Srbija i Albanija doprineti ovom procesu i unapređenju ukupne saradnje u regionu, uz dodatni fokus na rešavanje bilateralnih pitanja.

Agenda skupa >>>

Rezultati istraživanja >>>