Doprinos godine Evropi 2018

Na svečanosti u Beogradu uručena su priznanja Doprinos godine Evropi za 2018. godinu Brankici Janković, poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Marku Somborcu, strip autoru.

Priznanje su 2002. godine, ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Plaketu je u ime organizatora uručio predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i predsednik žirija, Mihailo Crnobrnja, koji je u obrazloženju rekao da se dodeljivanjem priznanja Brankici Janković, izražava zahvalnost na njenom budnom i nepokolebljivom zalaganju za demokratizaciju, uvođenje evropskih standarda i borbu za uključenost i ravnopravnost u Srbiji.

„Čvrsto verujemo da će institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti nakon mandata Brankice Janković biti ojačana u svojoj nezavisnosti i sa neupitnim mestom u našem demokratskom sistemu,” dodao je Crnobrnja.

U svom obraćanju, poverenica Janković je istakla da Srbija na mnogo načina pokazuje privrženost evropskim vrednostima, ali i ocenila da se u današnje vreme Evropa suočava sa krizom vrednosti, ali da upravo takva situacija predstavlja podsticaj. Ona je dodala da zato baš danas imamo posebnu obavezu da štitimo evropske ideje, jer je lako u njih verovati i zalagati se, kada je to opšteprihvatljivo, sa visokim procentom poverenja u Evropu, baš kao što bavljenje ljudskim pravima nije vredno ukoliko postoji strah i kalkulisanje koga i kada štitite.

“Ako nastavimo da razvijamo toleranciju, uvažavanje različitosti, poštovanje ljudskih prava i ravnopravnosti, kao osnovnih vrednosti koje su deo evropskih zemalja ali i naše države, onda ćemo, dugoročno gledano, ojačati temelje zdravog demokratskog društva kakvo želimo da bude Srbija. Jednaka prava za jednog, ne znači manje prava za drugog, jer ljudska prava nisu kolač koji se deli, pa ko dobije veće parče. Naprotiv, ljudska prava štite sve nas, svakog od nas pojedinačno i zato je važno da u njima vidimo autoritet kojim se rukovodimo i sa kojim živimo svakoga dana”, naglasila je Janković i dodala da se vizija Evropskog pokreta u Srbiji poklapa sa radom i zalaganjem institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Suzana Grubješić, generalna sekretarka EPuS-a je dodeljujući plaketu Somborcu rekla da dokle god postoji bojazan kako će satiričar i strip-crtač poput Somborca sutra predstaviti vaš rad ili postupak, postoji nada da će se ponašanje, posebno onih na odgovornim funkcijama, korigovati i promeniti u pravcu poštovanja uzusa modernog i prosperitetnog društva”.

Zahvaljujući na priznanju, Marko Somborac je ocenio da se sloboda izražavanja, sloboda medija brutalno guše. „Šalje im se BIA, poreska i finansijska inspekcija. Sa vrha vlasti se mediji prokazuju kao izdajnici i plaćenici“, rekao je Somborac i naglasio da iako se o tome govori u izveštajima evropskih institucija, te ocene su balansirane.

„Primećivanja o brutalnom kršenju slobode medija su takva da primećujem napredak, ali ima mesta za dalje napredovanje, rečnikom Evropske komisije za „dublje angažovanje,“  dodao je Somborac.

 

O prethodnim dobitnicima, pročitajte ovde.