U periodu od 26. do 28. marta održan je drugi po redu „Forum o Regionalnom Razvoju APV 2024“, koji je okupio pet vojvođanskih regionalnih razvojnih agencija: Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat. Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, ovaj događaj je privukao istaknute zvaničnike i stručnjake iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Forum je svečano otvorio Igor Mitrović, predsednik Pokrajinske Vlade, naglasivši važnost takvih skupova u kontekstu razmene iskustava i konkretnih znanja radi smanjenja regionalnih dispariteta i podsticanja ravnomernog regionalnog razvoja.

Iako je Vojvodina razvijeniji deo naše zemlje, postoji nesklad između razvijenih i manje razvijenih područja i to je jedan od ključnih izazova u ovoj oblasti koji zahteva zajednički rad Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, razvojnih agencija i partnera iz EU.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini podvukao je opredeljenost EU da pruži podršku Srbiji kako bi se unapredio razvoj na regionalnom nivou i kako bi se Srbija pripremila za korišćenje strukturnih i regionalnih fondova EU.

U fokusu rada Foruma našle su se tri ključne teme: Institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, Ekonomski razvoj i Životna sredina. Posebno izlaganje o Institucionalnoj i finansijskoj podršci regionalnom razvoju predstavila je Dragana Đurica, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i koordinatorka Radne grupe za poglavlje 22 u Nacionalnom konventu o EU (NKEU).

Ekonomska decentralizacija i regionalni razvoj igraju ključnu ulogu u stvaranju uravnotežene, inkluzivne, otporne i pravedne nacionalne ekonomije. Cilj je da ekonomske aktivnosti ne budu koncentrisane samo u urbanim centrima, već da se doprinese ravnomernijoj raspodeli mogućnosti, otvaranju novih radnih mesta, unapređenju infrastrukture i raznovrsnim ekonomskim delatnostima u različitim geografskim područjima. To značajno doprinosi eliminaciji tenzija prouzrokovanih društvenim i ekonomskim nejednakostima, podstiče stabilne i održive ekonomske uslove za dobrobit čitave zemlje, stvarajući osećaj zajedničkog prosperiteta, i uskraćuje prostor populističkim politikama, ustupajući mesto pragmatizmu i efikasnosti, istakla je Đurica.

Đurica naglašava neophodnost uspostavljanja odgovarajućeg strateškog i institucionalnog okvira zarad mogućnosti ocene razvojnih napora i transparentnosti celog procesa.

Nacionalni plan regionalnog razvoja i strategije za manje razvijene regione još uvek nisu usvojeni, ni 13 godina nakon donošenja Zakona o regionalnom razvoju, dok dve trećine jedinica lokalne samouprave nije donelo planove razvoja.

U ovako izazovnoj strukturi regionalnog razvoja, primena koncepta pametne specijalizacije se takođe nameće kao efektivno, održivo i dugotrajno rešenje. Ovaj princip razvoja bi omogućio različitim regionima da strateški definišu i upotrebe svoje jedinstvene prednosti , a fokusirani investicioni pristup, zasnovan na dubokom razumevanju regionalnih potencijala, može vršiti efikasnu alokaciju finansijskog i ljudskog kapitala u sektore sa najvećim potencijalom za rast.

Zaključci i preporuke do kojih se došlo tokom Foruma biće osnova za dalje korake svih aktera uključenih u proces regionalnog razvoja, pružajući smernice za buduće postupanje i procenu rezultata. Ovaj događaj je još jednom potvrdio posvećenost zajednice ka stvaranju ravnomernijeg i održivijeg regionalnog razvoja u Republici Srbiji.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE.