Photo by: Marko Vlaovic

Prenosimo govor Nj.E. Maria Virginia Pina, ambasadorke Portugalije, zemlje koja od 1. januara predsedava Evropskom unijom , u celosti:

Hvala vam na pozivu.

Počeću sa pohvalom mog kolege i prijatelja, Tobiasa Flesenkempera iz Saveta Evrope, za ovu divnu inicijativu. Portugal kao predsedavajući Saveta Evropske unije, ali i kao država članica Evropske unije i Saveta Evrope, je veliki vernik u Evropu i evropske integracije. Stoga, izuzetno podržavam ovu inicijativu. Moram pohvaliti i Evropski pokret za posao koji obavlja i za privrženost evropskim integracijama.

Mnogo vam hvala.

Prenosimo govor  Dorotea Gizelman, Stalni zamenik Ambasadora i zamenik šefa odeljenja ambasade Nemačke, zemlje koja predsedava Savetom ministara Saveta Evrope, u celosti:

Photo by: Marko Vlaovic

Ekselencije, kolege, draga Jelice, draga Zvezdana, draga gospođo Jelisaveta Vasilić,

Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde. Pre svega, želela bih da se zahvalim našim domaćinima – Evropskom pokretu u Srbiji. Ne samo na ovuj divnoj inicijativi, već i na svečanoj organizaciji dogadjaja u uslovima korona virusa.

Ovo je veče davanja i uzimanja. Nagradu „Doprinos godine Evropi“ dodelili ste gospođi Vasilić, a primili ste zastavu Evrope, pa je ovo je na neki način veoma transakcionalno veče.

Nemačka je veliki prijatelj multilateralizma, ali ne nužno i transakcionalno razmišljanja. Zato, smo izuzetno počestvovani što trenutno presedavamo Komitetom ministara Saveta Evrope. Međutim, mislim da mogu reći da ovaj vid transakcionalizma koji sam večeras posmatrala, veoma blizak našem srcu.

Veoma sam počastvovana i želim da čestitam gospodji Jelisaveti Vasilić na nagradi „Doprinos godine Evropi“. Takodje, želim da čestitam i Evropskom pokretu u Srbiji na Evropskoj zastavi, zaista ste je zaslužili.

Hvala svima za vaš izvanredan rad na evropskoj integraciji Srbije i na prihvatanju principa i vrednosti Saveta Evrope. Ne možete imati jedno bez drugog. Zastava koju dele EU i Savet Evrope je savršen simbol zajedničkih vrednosti i načela Evrope.

Još jednom, hvala svima, sve najbolje i prijatno veče.