Sa osećanjem šoka i duboke tuge primili smo vest o iznenadnoj smrti Dejana Tiaga Stankovića, našeg uglednog pisca i društvenog aktiviste, koji je, između ostalog, delovao i kao član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji.

Dejan Tiago će ostati u sećanju svih svojih prijatelja, kolega i brojnih čitalaca kao sjajan, vrlo popularan pisac i osoba vedrog duha i široke kulture – pravi evropljanin u Srbiji i Srbin-Jugosloven u Evropi. Svojim celokupnim životom i delom Dejan Tiago je spajao ljude i narode, a posebno srpsku i portugalsku kulturu. Osim kao pisac vrlo čitanih romana, za što je dobio i Evropsku književnu nagradu, Dejan se afirmisao i kao vrsni prevodilac. Prevodima na portugalski, odnosno na srpski značajnih književnih dela, Dejan Tiago je približio srpskim i portugalskim čitaocima velikane dve književnosti , poput nobelovaca Ive Andrića i Žoze Saramaga.

Srdačan i duhovit, Dejan Tiago Stanković je pripadao onoj vrsti osoba koje ovaj svet čine lepšim, veselijim i vedrijim. Bio je borac protiv nacionalizma i ekstremizma i zalagao se za evropske vrednosti, poput demokratije, tolerancije, solidarnosti i dr. Napustio nas je u naponu stvaralačke snage i kreativnosti, ostavljajući za sobom nenadoknadiv gubitak.