Evropski pokret u Srbiji (EPuS) poziva novu Vladu Republike Srbije da nedovosmisleno potvrdi rečima i na delu da je njen glavni spoljnopolitički cilj ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Vitalni interes Srbije i srpskog društva je uključivanje u EU, sa kojom delimo osnovne vrednosti kao i najšire i najdublje ekonomske veze, i koja predstavlja prirodni okvrir za dalji put modernizacije i razvoja zemlje. Srbija je evropska zemlja i sva pitanja i izazovi koji se pred nju i njeno društvo postavljaju podrazumevaju evropska rešenja u okviru našeg prirodnog političkog i ekonomskog okruženja. Ulazak u EU predstavlja stoga najbolji način za rešavanje složenih problema koji se postavljaju u narednim godinama i decenijama pred Srbijom, među kojim su i pitanja energetske i ekološke bezbednosti, obezbeđivanja mira, razvoja dobrosusedskih odnosa u regionu Balkana i drugo.

EPuS poziva novu Vladu Republike Srbije da prekine kontinuiranu i sistematsku antievropsku propagandu koja se godinama vodi putem medija (TV i pisani tabloidi), koji su, korišcenjem laznih činjenica, poluistina ili izbegavanjem objavljivanja pravih informacija o obimu podrske EU Srbiji, znatno uticali na smanjenje podrške javnosti ideji članstva Srbije u EU.

EPuS koji preko tri decenije podržava evropski put Srbije sa krajnjim ciljem članstva u EU, poziva novu Vladu da preduzme mere kojima će se zaustaviti višegodišnji negativni procesi u zemlji poput urušavanja demokratskih vrednosti, jačanja autoritarnosti, neopoštovanja ustava i zakona, produbljivanja socijalnih razlika i pravne nejadnakosti između građana Republike Srbije. U ovom okviru pitanje obezbeđivanja slobodnih i poštenih izbornih uslova predstavlja jedan od prioriteta od kojih će zavisiti društvena i državna stabilnost Srbije u narednim godinama.

EPuS istovremeno izražavao duboku zabrinost povodom najava nekih predstavnika vlasti o mogućem radikalnom zaokretu u spoljnoj politici zemlje, poput nerealnog predloga o okretanju ka organizaciji BRICS, koja ni na koji način ne može predstaljati racionalnu alternativu za proces ulaska u Evropsku uniju. Još su manje prihvatljivi predlozi o jačanju bliskih veza sa autoritarnim režimom u Rusiji, koji je pokrenuo agresiju i dugotrajni rušilački rat sa susednom Ukrajinom, čime se na duži period isključio iz zajednice mirnodopskih evropskih zemalja koje dele osnovne vrednosti o poštovanju ljudskih prava i mirnom rešavanju svih sporova.

Evropski pokret, takođe, najoštrije osuđuje podsticanje i raspirivanje nacionalistističkih i populističkih stavova, kao i zapaljivi rečnik, koji često dolaze iz vrhova vlasti i koji, osim negativnih posledica u zemlji, ugrožavaju i regionalnu stabilnost.