Sajt EURES-a Evropske mreže za poslove predstavlja osnovnu polaznicu za nalaženje zaposlenja u Evropskoj uniji. Objedinjuje sve sajtove službi za zapošljavanje članica EU na jednom mestu gde neko ko traži posao može da nađe pravo radno mesto, bilo gde u Evropi. Pored toga, nudi i korisne opcije za poslodavce, jer lako mogu da pretraže bazu prijavljenih radnika i na osnovu potrebnih veština dobiju listu prikladnih kandidata. EURES ipak nije samo pretraživač, niti samo oglasna tabla za poslove. U pitanju je pokušaj izgradnje potpune platforme za zapošljavanje sa pregršt potrebnih pomagala.

Jedna od najinteresantnijih funkcija platforme su lična iskustva koja korisnicima približavaju realnost zaposlenja u Evropskoj uniji. Često je traženje posla puno neprijatnosti i otuđenja, gde je čovek izgubljen u moru dokumentacije u pokušaju da iskaže ono što ga čini jedinstvenim i korisnim. EURES prenosi priče i iskustva ljudi koji su uspešno našli svoje radno mesto i sredinu koja ih prihvata u pokušajima da se usavršavaju i privređuju. Time se dinamika tržišnih zahteva približiva ljudima kroz priče šta dobar posao može da znači za čoveka i kako se lakše pronalazi.

To je baš Kristinina priča. Njoj je istekao ugovor na određeno vreme u rodnoj Španiji i našla se pred poznatim izazovom – nezaposlena, a sposobna na tržištu rada sa nedovoljno prilika. Na njenu sreću prijavila se na „Your first EURES Job“ (YfEJ) program i preko ove platforme dobila priliku da radi i dalje uči u Nemačkoj kao negovateljica u domu za zbrinjavanje mentalno obolelih lica.  Sada je kod njih pri onome što Nemci zovu Ausbildung, specifičnoj formi obrazovanja koje podrazumeva istovremeno učenje u tipičnoj školi, ali i praktičan, direktan rad. Kristina je naizmenično jedan mesec na školskoj obuci, a drugi radi u ustanovi za negu i tako naredne tri godine pripravničkog programa.

Za Kristinu, EURES bio od velike pomoći: “to je vrlo dobra prilika i izuzetno izazovna,… ali ako ste vešti i motivisani YfEJ će vam otvoriti vrata uspeha. Steći ćete samopouzdanje kroz samostalan život, sopstvenim novcem, izgradnjom prijateljstava i prilagođavanjem na život u novoj zemlji… Uvek ću biti zahvalna na ovoj divnoj prilici“.

Građani Srbije takođe mogu da traže posao preko EURES sajta, mogu da pošalju CV, pretražuju oglase, slede linkove i čitaju vesti i uputstva. Nažalost, mnogi korisni programi poput „Your first EURES Job“ koji je pomogao Kristini, na raspolaganju su samo građanima zemalja članica. Tek kada Srbija postane članica EU biće moguće i za naše građane da u potpunosti koriste EURES platformu i imaju priliku da pronađu posao negde u Evropskoj uniji, ali i da sami zapošljvaju kvalifikovane i motivisane ljude širom Evrope.

Sajt nudi sadržajan vodič koji objašnjava kako funkcioniše život radne osobe u zemljama članicama Evropske unije (a i u Norveškoj, Švajcarskoj i na Islandu). Na jednom mestu možete informisati o onome što će se stvarno od vas tražiti da znate. Dostupne su informacije o tome kako iznajmiti stan, kolike su cene prevoza, kakvi su porezi… Takođe, tu je pregled stanja tržišta rada u pojedinačnim zemljama i odnosa sektora privrede i snage privrede u celini, a nedavno je objavljen set statističkih podataka o zaposlenju u EU.

EURES se trudi da pruži pomoć na svakom koraku i odgovori na svako pitanje u procesu zapošljavanja, pa tako na sajtu postoji dugačak spisak korisnih linkova o obrazovanju, sticanju veština, ali i administraciji kako na nivou države, tako na nivou EU. Posebno obratite pažnju na Dane evropskog posla (European Job Days) kada se održavaju multimedijske prezentacije sa stvarnim pričama, savetovanjima i konkretnim informacijama o zaposlenju u EU.

 

Autor: Boris Milanović,

volonter Evropskog pokreta u Srbiji