Guillaume Pichelin, Volonter, Evropski pokret u Srbiji

Erasmus za mlade preduzetnike

Milica, 33 godine:

„Oduvek sam želela da radim sa decom i dizajniram dečiji nameštaj. Pronašla sam ovaj program koji vas može uvesti u svet preduzetništva. Bilo je zaista lako prijaviti se i imala sam zaista dobru organizaciju za slanje iz Srbije. Posle mesec dana našla sam organizaciju domaćina. Bila je to mala kompanija koja je kreirala personalizovane knjige za decu i zaista su me oduševile njihove kreacije i njihov preduzetnički duh. Moja uloga je bila menadžer projekata, a trebalo je da radim sa još tri kolege. Dobro sam poznavala grafički dizajn, ali sam i dalje imala priliku da se usavršavam. Tokom ovog programa upoznala sam mnogo ljudi i proširila svoju mrežu kontakata. Zahvaljujući ovom iskustvu, razumela sam kako funkcioniše međunarodno tržište i da se ne treba bojati osnivanja sopstvene kompanije. Danas u svojoj kompaniji dizajniram proizvode za decu, baš kao što sam oduvek želela.“

Ovaj program je dostupan svim evropskim preduzetnicima, kao i građanima Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Islanda, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Erasmus za mlade preduzetnike pomaže ambicioznim evropskim preduzetnicima da steknu veštine neophodne za pokretanje i / ili uspešno vođenje malog preduzeća u Evropi. Novi preduzetnici okupljaju se i razmenjuju znanja i poslovne ideje sa iskusnim preduzetnicima, sa kojima sarađuju u periodu od jednog do šest meseci.

Kao novi preduzetnik, imaćete koristi od obuke u malom ili srednjem preduzeću u drugoj zemlji. Ovo će vam olakšati uspešan početak poslovanja i ojačati vaše novo preduzeće. Takođe, možete imati koristi od pristupa novom tržištu, međunarodnoj saradnji i potencijalnim mogućnostima za saradnju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Sa druge strane, vaš preduzetnik domaćin će slušati vase ideje,  i raditi sa motivisanim mladim preduzetnicima. Većina preduzetnika domaćina je toliko uživala u iskustvu da su odlučili da nastave ovu praksu primanjanovih preduzetnika . To je zaista vin-vin saradnja kojom svi mogu otkriti nova evropska tržišta ili steći poslovne partnere, kao i naučiti različite tehnike poslovanja.

Na duže staze imaćete koristi od širokih mogućnosti umrežavanja, a možda se i odlučiti da nastavite saradnju kao poslovni partneri (npr. kroz zajednička ulaganja, aktivnosti podizvođača, odnos dobavljača i primaoca itd.). „Erasmus za mlade preduzetnike“ finansira Evropska komisija i deluje širom zemalja učesnica uz pomoć lokalnih kontakata nadležnih za poslovnu podršku (npr. privrednih komora, start-up centara, poslovni inkubatori itd.).

Kontakt za Srbiju: Poslovni inkubator Novi Sad, gospodin Vladimir Nikić – Tel. +381 631133012 – vladimir.nikic@inkubator.biz

Alati za pronalaženje praksi i prilika za posao:

LinkedIn:

LinkedIn je uglavnom neophodan za evropsko tržište. Ovaj sajt je najveća poslovno orijentisana mreža posvećena prvenstveno profesionalcima. U 2018. godini LinkedIn je imao više od 500 miliona članova iz više od 200 zemalja.

Profesionalno formulisan LinkedIn profil omogućava vam da stvorite sopstveni brend, koji vam može otvoriti vrata za brojne mogućnosti. Takođe, daje vam mogućnost da pokažete kredibilitet u svojoj industriji i istaknete vaša dostignuća, dok ujedno predstavljate svoje veštine, kvalifikacije, preporuke i veze. Glavni cilj je privući regrutere i pokazati svoje veštine.

Na LinkedIn-u možete pronaći mnogo grupa koje referenciraju mogućnosti za posao. Za građane Balkana jedna od najkorisnijih je „Most-Europa“ koja svakodnevno objavljuje nove prilike za posao.

 

Sajtovi za prakse:

ErasmusIntern.org je projekat koji vodi Erasmus studentska mreža, čija je misija predstavljanje međunarodnih studenata pružajući im mogućnosti za kulturno razumevanje i  sopstveni razvoj.

ESN ima više od 13.000 članova u lokalnim predstavništvima širom Evrope, koja rade na volonterskoj bazi. ESN sarađuje sa institucijama visokog obrazovanja i pruža usluge 180.000 studenata godišnje.

  • Za više informacija posetite: https://erasmusintern.org/

 

Sajtovi za istraživače:

EURAXESS – “Istraživači u pokretu” jedinstvena je panevropska inicijativa koja pruža informacije i usluge podrške profesionalnim istraživačima. Podržana od strane Evropske unije, država članica i  (pronaći drugu reč, već se pominju članice) zemalja, podržava mobilnost istraživača i razvoj karijere, istovremeno poboljšavajući naučnu saradnju između Evrope i sveta.

  • Za više informacija posetite: https://eurakess.ec.europa.eu/jobs/search.