Kao deo Mreže Žan Mone (Jean Monnet Network) u okviru projekta “Demokratizacija i pomirenje na Zapadnom Balkanu” Njujorški univerzitet u Tirani (University of New York Tirana – UNYT) najavljuje prvu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Demokratizacija i etničko pomirenje: teorijski izazovi i uloga evropske integracije”. Konferencija će biti održana 2. i 3. novembra 2018. godine u Tirani, Albanija u partnerstvu sa Institutom za centralno-istočnu i balkansku Evropu (The Centre for Central-Eastern and Balkan Europe – IECOB), Sveučilištem u Dubrovniku, Sarajevskom školom za nauku i tehnologiju (Sarajevo School of Science and Technology – SSST) i Evropskim pokretom u Srbiji (EPuS).

U okviru konferencije naglasak će biti na teorijskim i empirijskim pitanjima proisteklim iz neuspeha etničkog pomirenja na Zapadnom Balkanu. Konkretno, tražimo odgovor na pitanje da li su politike inkluzivnosti Evropske unije (EU) sposobne da promovišu demokratske vrednosti kao što su tolerancija, različitost i prihvatanje na Zapadnom Balkanu. Imajući u vidu interakciju između evropske integracije i pomirenja na Zapadnom Balkanu, konferencija očekuje radove koje odlikuje nešto od navedenog:

  • Novi teorijski i metodološki pristupi u proučavanju interakcije između ovih istovremenih procesa;
  • Empirijski radovi koji pokušavaju da objasne slučajeve neuspeha ili uspeha pomirenja na Zapadnom Balkanu;
  • Uporedne studije slučaja i međuregionalna poređenja sa Zapadnim Balkanom;
  • Interdisciplinarne studije koje prevazilaze političke nauke, kao što su antropologija, psihologija i druge društvene nauke.

Pozivamo studente doktorskih programa, mlade istraživače i pripadnike akademske zajednice da pošalju svoje radove.

Organizatori će razmotriti različite opcije objavljivanja za radove predstavljene na konferenciji, kao što su zbornik radova, uređeni tom ili posebno izdanje časopisa.

Zainteresovani se pozivaju da pošalju svoje apstrakte do 300 reči i kratku biografiju vođi projekta dr Eltionu Meki na imejl adresu eltionmeka@unyt.edu.al do 15. septembra 2018. godine.

Svi prijavljeni kandidati će do 25. septembra biti obavešteni da li su njihovi apstrakti prihvaćeni. Do 3. decembra učesnici zainteresovani da njihove prezentacije budu objavljene na neki od gore navedenih načina obavezni su da dostave celokupan tekst sa referencama u Čikago stilu.

Dva govornika će izlagati na plenarnoj sednici tokom prvog dana, s tim da će njihova imena biti dostupna javnosti tek nakon potvrde učešća.

 

Preuzmi poziv u pdf. Više o projektu ovde.