U subotu, 30. juna, porukom „nemamo pravo da odustanemo od nečega toliko dobrog“, predstavnice Ženskog centra Užice Rada Gujančić i Marina Tucović pozdravile su učesnice programa „Podeli svoje znanje“. U ambijentu ostataka socijalističkog samoupravnog sistema i ruiniranog industrijskog kompleksa, hrabre žene iz Ženskog centra Užice predstavile su našim učesnicama svoj program koji se zasniva na tri polja – zdravstvo, obrazovanje i ekonomija, i prenele svoja iskustva u borbi za bolji život žena u Zlatiborskom okrugu.

Koliki je značaj truda, napora i znanja koje ove žene ulažu u borbu za bolji položaj žena iz ovih krajeva govore obezbeđene mogućnosti informisanja i pomoći u borbi protiv raka kojim su najviše pogođene žene, zatim edukacije u oblasti studije roda, kako bi stičući teorijsko znanje uspele da se suprotstave patrijarhalnim vrednostima koje nameću diskriminaciju žena u različitim oblicima, a na kraju i program koji omogućava ženama, pogođenim dobijanjem otkaza i izostankom pomoći od relevantnih institucija, da se ostvare u oblasti malih biznisa.

Retex je upravo najbolji primer njihovog napora – socijalno preduzeće koje se bavi reciklažom tekstila uz redizajn i proizvodnju. U osnovi sadrži tri koncepta – reciklažu tekstilnog otpada oba tipa, kućnog i postindustrijskog; ponovnu upotrebu uz redizajn i humanitarni rad; te biznis ideja proizvodnje recikliranog vlakna. Na taj način rade na smanjenju zagađenja u tekstilnoj industriji, u okviru koje je zagađivanje veliko.

Tu je i izražavanje kreativnog duha žena i afrimisanja u poslu, a posebno je važan program pomoći pri zapošljavanju, jer Retex ulaže trud i napore da omogući ženama koje nisu konkurentne na tržištu rada – žene sa invaliditetom i žrtve nasilja u porodici – da budu integrisane u sistem, te stalno angažovane i samostalne.

Koliko su Ženski centar Užice i iz njega proistekao Retex značajni za Zlatiborski okrug i snažan primer dobre prakse i za druge delove Srbije, govore i druge činjenice: 1 do 1,5 tona tekstila za reciklažu Retex dobija na mesečnom nivou; često sarađuju sa drugim institucijama, a posebno radosnom ih je učinila saradnja sa umetničkom školom iz Užica, pri kojoj su maturanti koristili materijale Retexa da bi izradili svoje maturske radove, čime je otpočet i program Artworka za mlade ljude iz ovog kraja.

Ženski centar Užice je u saradnji sa Autonomnim ženskim centorm na osnovu Istanbulske konvencije pokrenuo projekat SOS telefona za žene žrtve nasilja, čime su napravile još jedan veliki korak ka poboljšanju i unapređenju položaja žena u ovom kraju. Na godišnjem nivou ovom broju uputi se 739 poziva, što Užice čini drugim gradom po broju poziva, posle Beograda, a iz čega se može zaključiti da ova organizacija uspeva da stvori neophodno i često izostavljeno poverenje žena u institucionalnu pomoć. Ovakav ishod motivisao ih je da pokrenu inicijativu regionalne integracije programa i kroz nju omoguće pružanje pomoći i ženama iz drugih krajeva Srbije. Vizija je izbeći ponovnu viktimizaciju žene posle obraćanja institucijama, jer ona biva gora uz omalovažavanje i pretnje za svaki naredni poziv. Osnovna poruka je da se pomoć neće izmaći i da je javljanje prvi i najvažniji korak, jer Ženski centar Užice pruža sistemsku podršku dokle god se svaka žena žrtva nasilja, ne upozna sa novim i mnogo boljim životom kakav zaslužuje!

Volja, strast i verovanje u činjenje dobrih stvari su pogonska snaga za velike promene i po pravilu mesto susreta ljudi sa velikim idejama i delima. Tako su učesnice programa „Podeli svoje znanje“ i članice Ženskog centra Užice prepoznale momenat za međusobnu podršku i osnaživanje, jer kako je već rečeno „nemamo pravo da odustanemo od nečega toliko dobrog“, koliko god da je borba velika i trajna!

Na kraju učesnice Programa imale su priliku da osete i čari prirode koja okružuje Užice, te su na samo nekoliko kilometara od grada mogle da se posete Potpećku pećinu. Studijska poseta Užicu, osnažila je i borbeni i avanturistički duh naših učesnica i stvorila uspomene vredne dugog pamćenja!