Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Maja Bobić izabrana je na skupštini Međunarodnog evropskog pokreta (MEP) u Briselu u najuže rukovodstvo te prestižne evropske organizacije. Na dvodnevnoj izbornoj skupštini, održanoj 24. i 25. novembra, Bobićevoj je poveren drugi mandat na mestu članice Izvršnog odbora MEP-a. Prethodno je na tu funkciju birana 2014. godine.

Izborom Maje Bobić čelnici najuticajnijih evropskih organizacija još jedanput su potvrdili značaj delovanja EPuS-a u evropskim okvirima. To predstavlja ogromno priznanje za naš dosadašnji rad, ali i veliku obavezu da i u godinama pred nama ostanemo dosledni promociji evropskoj vrednosti i definitivnom putu naše zemlje ka evropskoj porodici naroda.

Posebno nas raduje to što će Maja Bobić biti deo jednog od najmlađih rukovodstava u istoriji te panevropske organizacije, osnovane 1948. godine. MEP danas okuplja 36 međunarodnih organizacija iz 30 evropskih zemalja, i u njenom okviru deluju kako organizacije civilnog društva, tako i predstavnici poslovnih zajednica, sindikata, univerziteta i lokalnih vlasti.

Ovo godine je na čelo MEP-a, kao njegova predsednica, prvi put izabrana jedna žena, poslanica Evropskog parlamenta iz Bugarske, Eva Mejdel. Pored nje, izabrano je 6 potpredsednika i 12 članova Izvršnog odbora. Maju Bobić su za članicu Odbora predložili Evropski pokreti iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Nemačke i Belgije.

Evropski pokret u Srbiji punopravni je član mreže Međunarodnog evropskog pokreta od 1993. godine i uz još 74 evropske organizacije trudi se da doprinese promociji evropskih vrednosti zasnovanih na poštovanju osnovnih ljudskih prava, principa mira, slobode i solidarnosti.

Međunarodni evropski pokret već skoro 70 godina deluje kao istraživačka grupa, prateći za Evropu najrelevantnije aktivnosti i informišući javnost o njima, ali i kao grupa za pritisak u različitim sektorima i na različitim nivoima, posredstvom svojih članova.