Nagrada „Živorad Kovačević“ za doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa Srbije i regionalne saradnje, dodeljena je Marini Fratucan, novinarki N1.  Dodelu nagrade u galeriji Haos otvorila je Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, koja je izjavila da joj je velika čast što će prvu nagradu “Živorad Kovačević” poneti upravo Marina Fratucan, jer crvena linija koja je povezivala sve faze njenog profesionalnog rada je uvek bila kako razumeti i povezati ljude koje je rat razdvojio.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam rekao je da je Živorad Kovačević ceo svoj život proveo gradeći mostove među narodima i da je ova nagrada ustanovljena kao doprinos izgradnji mostova među državama i ljudima.

„Povela nas je težnja da Balkan bude bolje mesto za život, odakle je i krenula ideja da organizacije koje promovišu dobrosusedske odnose ustanove ovu nagradu“, rekao je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku

Marina Fratucan zahvalila se na na nagradi i poručila da profesionalni put koji je iza nje nije bio uvek lak ali je bio jedini moguć. “Ja sam imala mikrofon i kamere da prenesem priče običnih ljudi, ljudi koji se ne slažu a ipak razgovaraju, pokazujući tako da mržnja na ovim prostorima ipak ima alternativu. Alternativu koja osuđuje zločine, prihvata odgovornost i koja želi napred”, poručila je Fratucan. Ona je dodala da ovu nagradu posvećuje svojoj deci i svojim studentima kojima je uvek ponavljala da vredi istrajati i boriti se kada su u pitanju ljudskost, prihvatanje drugog i drugačijeg i rušenje barijera.

Dodeli nagrade prisustvovao je i Jan Brat, šef Misije OEBS-a u Srbiji, koji se obratio okupljenima u galeriji Haos, poručivši da odnosi među komšijama nemaju veze sa državama, nego samo sa ljudima ali da mediji u tom odnosu igraju veliku ulogu.
„ Vreme je da izgradimo nove mostove sa ljudima kao što je Marina Fratucan, primer objektivnog i nepristrasnog novinarstva, ali pre svega odgovoran i posvećen profesionalac”, dodao je Brat.

Nagradu “Živorad Kovačević” ustanovili su Evropski pokret u Srbiji, Centar za regionalizam i Centar za spoljnu politiku. Priznanje dodeljuju za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.