U subotu, 10. jula, u prostorijama KC “Grad”, održano je prvo uživo okupljanje 11. generacije mentorki i mentorina na mentorskom programu za žene „Podeli svoje znanje“ koja već više od šest meseci uspešno pravi svoje prve korake ka preduzetništvu. Usled pandemije, izazvane COVID-19, dosadašnji sastanci, radionice i susreti su se dešavali u okviru online platforme tako da je ovaj događaj imao višestruki značaj za sve prisutne učesnice. Za učesnice iz Bosne i Hercegovine, kao i za učesnice koje nisu bile u mogućnosti da fizički budu prisutne, organizovan je Zoom link sa AV prenosom koji je omogućio kvalitetnu diskusiju i razmenu.

Događaj pod nazivom “Čajanka za mentorine” bio je ujedno polugodišnja evaluacija koja je dala presek dosadašnjeg rada. Zorana Milovanović, projektna menadžerka, je fasilitirala dijalog i pozvala učesnice da naprave presek svog dosadašnjeg rada i očekivanja kroz odgovore na četiri pitanja.

Šta vam je bio najveći izazov tokom programa? Šta vam je prouzrokovalo najviše frustracija? Šta vam se dogodilo tokom programa, a da niste očekivale? Šta vam je bila najlepša stvar tokom programa, a na koju je program uticao direktno?

Odgovori su pokazali da je jedan od najčešćih izazova i frustracija za učesnice bila je organizacija vremena i usaglašavanje svojih obaveza sa mentorskim sastancima, ali i činjenica da je pandemija dovela do online sastanaka koji su zahtevnije okruženje za razmenu. Sa druge strane, većina njih navodi da je jedna od najlepših stvari koje nisu očekivale kvalitet odnosa koji su kreirani između mentorki i mentorina. Jedna od mentorina je rekla da joj je je veliko iznenađenje bilo što je “počela da razmišlja kao preduzetnica”, a drugu je iznenadilo koliko se “pronašla u sklopu programa”.

Posle skoro dva sata interaktivnog radnog dela, druženje za prisutne je nastavljeno u bašti KC “Grada” kroz neformalni deo, ali tema je i dalje bila preduzetništvo, razmena iskustva, kao i iskazana želja da posle razmene uživo same mentorine naprave mrežu za razmenu i dijalog što je i jedan od ciljeva programa. Naredno uživo druženje je planirano za 28. avgust u jednom od gradova u Srbiji. Prošle godine išli smo na sever, a sada je na red došao na jug Srbije i njegove predele i primere uspešnog preduzetništva.

#podeliznanje #rodnaravnopravnost #ženskasolidarnost