U subotu je u Čačku tradicionalno organizovana Mentorska šetnja i diskusija o ulozi žena u ostavrivanju prava, u okviru Programa Podeli svoje znanje. Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti. Čačak je bio domaćin mreži mentorina, mentorki, alumnistkinja i saradnica koje Mentorskom šetnjom stavljaju do znanja javnosti o značaju razvoja ženske solidarnosti i razmeni znanja i informacija u cilju jačanja ženske zajednice.

Nakon šetnje održana je panel diskusija „Žensko političko liderstvo: Uloga žena u ovarivanju prava”. Pored deljenja iskustava žena u borbi za ostvarivanje prava, govorilo se i o solidarnosti žena u borbi za društvene promene, saradnji političkih liderki i aktivistkinja, karakteristikama ženskog liderstva i mnogim drugim temama.

Panelistkinje:

  • Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti
  • Sofija Todorović, Inicijativa mladih za ljudska prava
  • Vesna Baur, Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“ -Ljiljana Petrović, Udruženje „Laris“
  • Moderatorka: Adrijana Nikitović, projektna asistentkinja u Evropskom pokretu u Srbiji

“U Srbiji, iako su žene zastupljene u parlamentu, čini se da nemaju stvarnu moć da nešto promene. Statistka ne bi trebalo da nas zavara jer, bez obzira na obrazovanje i poziciju, žene i dalje manje zarađuju od muškaraca na istim poslovima. Upravo ovakve šetnje, okupljanja žena i razmena mišljenja pokazuju koliko nam je značajna ženska solidarnost i koliko je potrebno da učimo jedna od druge.“- istakla je Adrijana Nikitović, projektna asistentkinja u Evropskom pokretu u Srbiji.

Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, istakla je da je uravnotežena zastupljenost žena u svim delovima društva neophodna: “Iako veća prisutnost ne garantuje da će interesi žena biti prioritetni, ali bez njih oni neće biti uzeti u obzir. Žene treba da budu prisutne u svim oblastima bitnim za društvo i dodatno ohrabrene da ne odustaju od ulaska u političku trku jer imaju znanje i kapacitete i ravnopravni su partneri.”

Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“, poručuje da je jako bitna želja da se mladima prenese znanje i iskustvo. „Cilj je da prenesemo veru da se može uspeti u svemu što poželimo. Jako je bitno da imamo žene na rukovodećim funkcijama koje će nas podržati. Potrebna je veća vidljivost žena pogotovu na lokalu gde se mnogo manje priča o zaslugama koje žene imaju na opšti društveni i ekonomski razvoj.“

Ljiljana Petrović, presednica Udruženja Laris, smatra da organizacije civilnog društva konstantno ukazuju na neravnopravnosti koje postoje u društvu kako na nivou države tako i na lokalnom nivou. „Posebno zabrinjavajuć je podatak da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje svaka treća nezaposlena osoba u gradu Čačku je žena, to moramo da promenimo“, naglasila je Ljiljana.

Mentorsku šetnju i javnu diskusiju Evropski pokret u Srbiji je realizovao u okviru Programa Podeli svoje znanje koji 12. godinu zaredom podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji. Ovom prilikom aktivnosti su organizovane u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena “Nadežda Petrović” i Udruženjem “Laris”.