Tradicionalna „Mentorska šetnja“ održana je u Beogradu u subotu 17. novembra, sa ciljem ukazivanja na značaj ženske solidarnosti i koncepta mentorstva za osnaživanje žena u Srbiji. Centralnim ulicama prestonice prošetalo je više od 70 mentorki i mentorina programa „Podeli svoje znanje“, budućih liderki i uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, kulture i nevladinog sektora.

Druženje je nastavljeno u Kulturnom centru „Grad“ uz inspirativne priče naših gošći: Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i naše mentorke, Lore Pavlović, direktorke USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski rast, Lidije Piroški, osnivačice auto magazina „Vrele gume“, Dunje Radulov, naše alumnistkinje i mentorke, i Katarine Mitić, naše ovogodišnje polaznice programa.

Otvarajući ovogodišnju svečanu ceremoniju zatvaranja osme generacije Programa Svetlana Stefanović, menadžerka projekta iz Evropskog pokreta u Srbiji, istakla je da je „program mentorstva nastao iz potrebe devojaka na početku karijere, ne samo za ličnom mentorskom, već i podrškom grupe, kroz promociju solidarnosti, dobrih uzora, umrežavanja”.

Ona je rekla da je 2018. godina bila u znaku saradnje i podsećanja. Mentorstvo je dvosmerna ulica, u kojoj svi učimo jedni od drugih. Suština je ne samo da mentorke prenose znanja, već i da uče od svojih polaznica.

“Svi se nalazimo na evorpskom putu, a žena jeste jedan od važnih stubova svih promena, a žensko-ženska podrška je ono što promovišemo,” poručila je na Stefanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je jedna od mentorki u programu, uakazala je na važnost pružanja podrške mladima koji započinju karijere. Uloga mentorke u programu za nju je, kaže, jedna od najdražih životnih uloga, jer je i sama razmišljala o tome sa čime se suočavala u periodu različitih izazova. „To je upravo bio nedostatak modela i odškrinutih vrata, kod starijih i žena koje bih mogla nešto da pitam“, rekla je Poverenica.

Lora Pavlović, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski rast USAID-a podelila je sa prisutnima svoju priču, o izazovima sa kojima se suočavala u karijeri i odlukama koje je morala da donese. Ona je naglasila da je “otvorenost ka učenju i učenje kroz mentorski odnos podjednako važno, kao i vredan rad”.

Lidija Piroški, osnivačica auto magazina „Vrele gume“, je uz svoju priču podelila svoje najveće izazove, i ocenila da samo u Srbiji još uvek možete da očekujete iščuđavanje kada se žena nađe u zanimanju koje nije „tradicionalno žensko“. Na pitanje  šta će žena u muškom zanimanju, odgovor je jednostavan – to je preduzetna žena koja zna šta želi, rekla je Piroški.

Dunja Radulov je ove godine u programu učestvovala kao mentorka, a samo dve godine ranije bila je mentorina. U svojoj firmi posvećeno radi na promociji i praktikovanju koncepta mentorstva. Potvrđeno je da pozitivno iskustvo nekadašnje mentorine utiče na to da one postanu dobre i posvećene mentorke. Ona je podelila svoje dileme oko izbora i toga kako da se donesu prave odluke u pravo vreme. “Izazovi su uvek tu, i stalno proizlaze iz sledećeg nivoa napretka. Podrška je važna, i u mentorskom programu svi učimo i međusobno se podržavamo, a to je blago”, rekla je Radulov.

Deset meseci i nije tako dugačak period, a kada sednete da ga razdvojite na delove shvatićete da tu ima mnogo i lepih i ružnih trenutaka, uspona i padova. Katarina Mitić, ovogodišnja polaznica Programa, prisutne je provela kroz 10 meseci programa iz njenog ugla i poručila da je za nju učešće u programu “Podeli svoje znanje” predstavljalo „nezaboravno putovanje, na kome mi se dogodilo toliko lepih stvari koje su na mene uticale da postanem ono za čime već neko vreme tragam, a to je najbolja verzija sebe u ovom trenutku u kome postojim, pošto za sutrašnji trenutak ne mogu da garantujem, a iza ovog sadašnjeg stojim stoprocentno.“ Ona je dodala da ovo nije kraj, već novi početak i da je „poučena iskustvom iz poslednjih 10 meseci, sigurna da nas čekaju samo još bolje i lepše stvari“. „Zahvalnost, podrška, razumevanje, ljubav i radost, sa tim rečima bih završila ovaj tekst, ali niz će se nastaviti, u to sam sigurna, “ poručila je Mitić.

Svim mentorkama i mentorinama iz generacije 2018. dodeljeni su sertifikati za uspešno pohađanje programa, a za dobru atmosferu pobrinule su se devojčica iz druge generacije Rok kamp za devojčice – bendovi „Wildfire“, „11 Fists“, „Nothing“, „TNT“ i „Raspad“.

Prva „Mentorska šetnja“ u Srbiji organizovana je 2008. godine u Beogradu i do sada je održano 15 šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu i Subotici, sa više od 750 učesnica.

U toku je konkurs za novu generaciju polaznica koje žele mentorsku podršku uspešnih koleginica. Sve žene koje su zainteresovane da se usavršavaju uz mentorsku podršku mogu se do kraja novembra prijaviti na konkurs za novu generaciju, a svi detalji se nalaze na stranici programa. Program posebnu podršku daje preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Program osnaživanja žena „Podeli svoje znanje“ partnerski sprovode Evropski pokret u Srbiji, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OEBS-a u Srbiji i Erste Banka.