Saradnja Srbije i NATO u očuvanju mira i stabilnosti sve je uspešnija i doprinosi ekonomskom napretku koji je suštinski potreban građanima regiona, poručeno je 8. oktobra na skupu „Liderstvo za bezbednost regiona“, u organizaciji Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na događaju u beogradskom hotelu „Hajat“ učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Moderatorka panela bila je Sonja Liht, članica Upravnog odbora Beogradskog bezbednosnog foruma i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Vučić je na skupu kazao da će Srbija dati sve od sebe da se u vremenu pred nama izbegnu greške načinjene u prošlosti, da se na taj način obezbedi budućnost naroda i bolje privredno okruženje.

Srbija će, po njegovim rečima, učiniti sve i da se nastavi dijalog sa prištinskim Albancima, ali i da uspostavi bolje odnose sa novim bosanskim liderima.

Govoreći o tome kako će se NATO suočiti sa pitanjima moderne bezbednosti, poput globalnog zagrevanja i razvoja veštačke inteligencije, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je kazao da je budućnost teško predvideti, ali da će prioritet biti podizanje svesti zaposlenih, osnaživanje obaveštajnih službi, podizanje standarda u sajber svetu i razvoj pristupa hibridnim pretnjama.

Stoltenberg je primetio da je u modernom okruženju jako teško utvrditi vreme početka konflikta, njegovo mesto kao i samu liniju između rata i mira.

Vučić se saglasio sa tim zapažanjima i primetio da je Srbija suviše mala ekonomija da bi mogla značajnije da utiče na rešavanje globalnih problema, ali da kao zemlja može da pruži doprinos, naročito u regionalnim okvirima. On je ocenio i da u modernom međunarodnom sistemu nema više poretka i hijerarhije, već da svi rade sve u skladu sa sopstvenim interesima.

Vučić i Stoltenberg su prethodno boravili u Mladenovcu, gde su prisustvovali civilnoj vežbi za reagovanje u vanrednim situacijama „Srbija 2018“. Taj događaj, koji organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO, označili su kao primer odnosa Srbije i NATO, koji spašavanje ljudskih života i efikasnost stavljaju ispred retorike.

Skup „Liderstvo za bezbednost regiona“ održan je uoči predstojećeg, osmog po redu Beogradskog bezbednosnog foruma (17-19. oktobra). Trodnevnu konferenciju pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“ zajednički organizuju Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji.