Evropski pokret u Srbiji je, u okviru projekta Demokratizacija i pomirenje na Zapadnom Balkanu, organizovao Međunarodnu letnju školu “Angažman za prijateljstvo: promena političke kulture na Balkanu, koja je održana u Beogradu, od 30. juna do 7. jula 2019. godine.

Letnja škola se fokusirala na ulogu prijateljstva u stvaranju etničkog pomirenja u regionu, a cilj je bio da se ospori trenutna neprijateljska percepcija u regionu, otkrivanjem pozitivnih priča o prijateljstvu i saradnji naroda. Nastojali smo da pokažemo da se iza neprijateljstava balkanskih naroda, nalazi mnoštvo zajedničkih poduhvata i iskustava koja mogu dovesti do prijateljsta.

Cilj je bio da se uspostavi kooperativna mreža mladih istraživača, aktivista civilnog društva i studenata i da se osnaže za borbu protiv sadašnje netrpeljivosti na dugoročnoj osnovi.

Škola je bila organizovana za mlade, prvenstveno studente i aktiviste organizacija civilnog društva, zainteresovani za pomirenje i promovisanje prijateljstva. Bilo je ukupno 24 polaznika letnje škole – četiri iz Albanije, šest iz Bosne i Hercegovine, pet iz Italije, šest iz Srbije, dva iz Crne Gore, kao i jedan učesnik iz Nemačke. Polaznici škole su bili studenti osnovnih i master studija, kao i dva srednjoškolca. Polaznicima škole predavanja je održalo ukupno 13 predavača – 11 iz partnerskih organizacija na projektu i dva gostujuća predavača.

Na kraju letnje škole, polaznicima su dodeljeni sertifikati o učešču.