Okupljanje mladih iz zemalja Zapadnog Balkana jedan je od preduslova za stvaranje zajedničke evropske budućnosti.

U tome su saglasni svi učesnici konferencije koja je održana u Galeriji Matice srpske povodom Trećeg regionalnog foruma mladih, koji se održava u Novom Sadu od 29. juna do 1. jula 2018. godine.

Treći regionalni forum mladih (Third Regional youth forum) okupiće 200 mladih profesionalaca iz regiona Zapadnog Balkana, a cilj foruma je da se na jednom mestu sretnu kreativni, ambiciozni i uspešni mladi lideri iz različitih oblasti i zemalja koji će u okviru dijaloga obezbediti trajne modele saradnje u regionu za budućnost, zasnovane na pomirenju i međusobnom razumevanju.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana u Galeriji Matice srpske govorili su: Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Dominic Nail, drugi sekretar ambasade Velike Britanije u Beogradu, Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan i Marija Bulat, predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Ističući da je Evropa danas na periferiji domena moći i svetskih trendova, a Balkan na periferiji periferije, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić naglasio je da je budućnost malih društava na prostoru Zapadnog Balkana u međusobnom dogovaranju u svim oblastima saradnje, koja je nužna, ukoliko želimo da usporimo zajedničke procese izrazito negativnih demografskih trendova.

Taj dogovor mogu da iznesu upravo mlađe generacije, oslobođene stega prošlosti, koje mogu i moraju da budu garant mira na ovim prostorima u budućnosti, mogu i moraju da pronađu tačke okupljanja, ne tačke razdvajanja, mogu i moraju da stave moratorijum na istoriju proteklih decenija. Zbog toga je Forum i važan i neophodan, zaključio je Simurdić.

Pokrajinska vlada će uvek podržavati regionalni forum mladih jer je zajednički put evropske budućnosti upravo na mladim generacijama, koje su oslobođene predrasuda i stega prošlih vremena“, rekao je na konferenciji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je ponosan na to što će Novi Sad, Omladinska prestonica Evrope 2019. godine biti domaćin Trećeg regionalnog foruma mladih jer će upravo ti mladi ljudi bez strahova i udaljavanjem od koflikata biti garant zdrave komunikacije. Na marginama ovog događaja, u Novom Sadu će, kako je rekao gradonačelnik Vučević, biti održani i značajni bilateralni susreti.

Naglašavajući da forum postaje nova institucija koja će iznedriti novu energiju i angažovati mlade na evropskom putu ovog regiona, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht naglasila je da upravo ovim forumom šaljemo poruku mladim ljudima da su pozvani da budućnost uzmu u svoje ruke.

Treći Regionalni forum mladih (Third Regional youth forum) organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu za promociju EU integracija i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

Ovogodišnji forum u Novom Sadu predstavlja deo zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji se održava 9. i 10. jula 2018.godine. Upravo će zaključci sa foruma biti predstavljeni na godišnjem Samitu u okviru “Berlinskog procesa”, kao i na  osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu.

Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Vlada autonomne pokrajine Vojvodine i Savet za regionalnu saradnju. Generalni pokrovitelj Foruma je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.