Tradicionalna Mentorska šetnja, koju su ove godine u Srbiji zajednički organizovali program Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva, održana u Subotici 10. marta, i imala je za cilj da ukaže na potrebu povećanja vidljivosti žena u javnom životu i procesu odlučivanja, ali i da pokaže žensku solidarnost i promociju mentorstva. Mentorska šetnja u Subotici je bila deo globalne inicijative Mentorskih šetnji koje koordinira Vajtal Vojsis i jedna od 150 šetnji u 60 zemalja. Šetnja u Subotici bila je 14 šetnja održana u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kraljevo i Valjevo).
Nakon Šetnje organizovana je i debata na temu Žene u politici – od prisustva do uticaja, na kojoj su Gordana Ćomić, narodna poslanica i Aida Ćorović, političarka podelile svoja dugogodišnja iskustva u političkoj areni sa učesnicima.


Debatu je otvorila Svetlana Stefanović iz Evropskog pokreta u Srbiji, koja je skrenula pažnju na činjenicu da „Međunarodni dan žena jeste dobar podsetnik da se setimo svih onih žena koje su dale svoje živote u borbi za ostvarivanje osnovnih prava, počev od prava glasa, a mi u Srbiji se i dalje susrećemo sa osnovnim problemima usled nedostatka, pored ostalog, Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali i problema koji se tiču nasilja u porodici. Samo zajednička borba i žena i muškaraca može dovesti do ravnopravnosti u društvu.“

Marija Srdić, članica Programskog saveta Akademije ženskog liderstva i mentorka na programu Podeli svoje znanje koja je moderirala debatu na temu: Žene u politici – od prisustva do uticaja je podsetila na podatke istraživanja koji govore da su muškarci češće kandidati za republičke izbore, a žene za niže nivoe vlasti (obično lokalni). Kao i da postoji deklarativna, ali ne i suštinska podrška ženskom liderstvu u strankama. Muškarci ne uviđaju dovoljno probleme koje žene imaju prilikom napredovanja na liderske pozicije kao ni potencijalne benefite ženskog liderstva za politiku u celini.
Gordana Čomić poručila je mladim ženama da je „nisam iz politike“ loš narativ jer ako se ne bavite politikom, ona će se baviti vama. Sve smo mi zapravo iz politike, koja konstantno kreira živote miliona ljudi. To je težak i odgovoran posao, ali istovremeno i jedan od najkreativnijih.“Njena poruka ženama koje žele da se bave politikom je da nauče da kažu NE. „Reći NE je moćnije od bilo koje zloupotrebe jer svako NE menja svet“. Gordanin recept za opstanak u politici, jednoj od najokrutnijih arena, je čvrst etički stav oko koga se ne prave kompromisi. Na kraju, ona je poručila da za ravnopravnost treba da se borimo zajedno sa muškarcima da ne bismo proizvele kontraefekat – generacije muškaraca koji nemaju definisane rodne uloge. „Pustite muškarce u sfere svog života gde mislite da ne pripadaju. Rezultat će vas prijatno iznenaditi.“
Aida Ćorović je ukazala na opasnost od zatvaranja u zone komfora. „Treba lomiti okove, raditi na sebi i stalno se razvijati“, poručila je ona. Aida je svoj angažman započela kao aktivistkinja koja je govorila protiv rata. U politiku je ušla kada je shvatila da na taj način može napraviti značajne promene u društvu. „Izazovi su sastavni deo bavljenja politikom, kao i svakim drugim poslom, ali to nije razlog da za odustajanje. Moralni integritet i znanje su potpore koje daju snagu da se odoleva.“ Poruka ohrabrenja za mlade žene je da se bave politikom „jer to može biti sjajan posao ako sledite svoju viziju i ne pravite kompromise“.