U subotu, 4. decembra 2021. godine od 14.00h u Beogradu tradicionalno realizujemo završnu Mentorsku šetnju u okviru Finalnog događaja na programskom ciklusu 2020/2021 uz svečano obeležavanje 11. godina realizacije programa Podeli svoje znanje.

U Srbiji su prve Mentorske šetnje održane 2008. godine, u Beogradu i Nišu, a potom i u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu, Subotici i Kruševcu. U okviru programa Podeli svoje znanje, Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti. Mentorska šetnja održava se tradicionalno svake godine u martu, povodm Međunarodnog dana žena i u okviru finalnog događaja na Programu u decembru.

Mentorski program za žene Podeli svoje znanje, otpočeo je sa prvim godišnjim ciklusom 2010. godine na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Erste Banke. Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu, pridružila se nekoliko godina kasnije. Uprkos pandemiji koja je stvorila nove društvene i ekonomske okolnosti u 2020. godini i primorala da se aktivizam i druge aktivnosti podrške civilnog društva prilagode novim okvirima rada, program Podeli svoje znanje nastavio je sa razvojem i implementacijom u cilju ličnog i profesionalnog osnaživanja žena u Srbiji. Dodatno, potencijal programa iskorišćen je u potpunosti u online radnom okruženju i stvoreni su uslovi za širenje programa i u reigonu, pilotiranjem projekta u online okvirima za učešće mentorina i mentorki iz Bosne i Hercegovine.

U subotu, 04. decembra, nakon Mentorske šetnje, biće organizovan višečasovni svečani događaj obeležavanja 11. rođendana programa Podeli svoje znanje i završetka programskog ciklusa 2020/2021. Biće organizovana Svečana diskusija: „Jedanaest godina mentorske podrške unapređenju položaja žena u društvu“ na temu doprinosa i rezultata Programa za jedanaest godina implementacije uz uvide višegodišnjih saradnica na Programu i predstavnica partnerskih organizacija: Ambasade SAD u Srbiji, OEBS Misije u Srbiji i Erste Banke.

Panelistkinje: Mirjana Šakić, Vukica Stanković, Zorana Antonijević, Svetlana Stefanović; Jelena Vasilev, Tijana Jugović, Dragana Ivetić Radić, Zorana Milovanović
Moderatorke: Zorana Milovanović; Svetalana Stefanović

Nakon Svečane diskusije, biće organizovano Svečano obraćanje alumnistkinja: „Koje rezultate i kakvo iskustvo nam je doneo program Podeli svoje znanje?“ koje će otvoriti jedna od pokretačica Programa Andrea Brbaklić. Nakon Andree, alumnistkinje iz svake od generacija, uz prisećanje na najlepše momente učešća i uvid u rezultate i iskustvo prethodnih godina, obratiće se putem ZOOM-a.

Nakon Svečanog obraćanja alumni mentorki i mentorina, biće organizovana dodela diploma mentorinama i mentorkama u programskom ciklusu 2020/2021 i druženje uz koktel i osveženje. Kako iskustvo Programa pokazuje, kraj je samo formalni završetak programskog ciklusa i početak nastavka druženja i saradnje u cilju jačanja ženske zajednice i solidarnosti.

Program Podeli svoje znanje realizuje Evropski pokret u Srbiji 11. godina zaredom uz podršku Ambasada SAD u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji.

#podelisvojeznanje

#ženaženi

#mentorstvo

#ženskasolidarnost

#rodnaravnopravnost