Panelom na temu evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, otvorena je nova serija panela Evropskog pokreta u Srbiji i fondacije Fridrih Ebert u Beogradu “Razgovori o budućnosti Srbije”. Panelu pod naslovom Ništa između, prisustvovao je veliki broj stranih diplomata, predstavnika civilnog društva i medija.

Pitanjem da li smo pred rešenjem problema koji može da utiče na celi region i kako će se sporazum sprovesti, pod uslovom da je su ga predsednik Vučič i premijer Kurti prihvatili kako tvrde evropski zvaničnici, panel je otvorila generlna sekretarka EPuS-a, Zvezdana Kovač.

Ona je, u svetlu činjenice da je rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za vanredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila nekoliko puta produžavan i ističe danas, pitala paneliste šta ako se srpska lista ne registruje. Zamenik nemačkog ambasadora u Srbiji Karsten Majer-Vifhauzen je rekao da ako na kraju večeri nemamo registrovanu Srpsku listu na izborima, znaće se ko je odgovoran za neformiranje Zajednice srpskih opština i odlaganje procesa. Izbori su osnovni element svake demokratije i kako da imamo ZSO ako nemamo gradonačelnike koji će biti njen deo, dodao je Majer-Vifhauzen.

Dragiša Mijačić koordinator radne grupe NKEU za poglavlje 35 je rekao da je čin nepredavanja liste simboličan, da samo odlaže realizaciju postignutog sporazuma čime produžava proces napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji. “Prvo retorika mora da se promeni oko sporazuma, jer treba da se komuniciraju više benefiti nego problemi a onda i sve vezano za EU integracije. Svakako EU integracije će trajati jako dugo”, izjavio je Mijačić. On je ocenio da sporazum pruža priliku da se odnosi Beograda i Prištine uspostave na način kakav imaju Grčka i Kosovo.Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, ali imaju diplomatsku saradnju, dodao je Mijačić i napomenuo da će ZSO biti formirana, ali možda ne pod tim imenom.

Jovana Radosavljević, izvršna direktorka Nove društvene inicijative iz Severne Mitrovice  je izjavila je da je danas ključan dan zbog roka za registraciju političkih subjekata i da se u slučaju da Srpska lista, koja se već izjasnila da to neće uraditi, ne kandiduje ne može da se očekuje da se izbori na severu Kosova održe. Ona je rekla da su Srbi na Kosovu u protekle dve godine išli iz krize u krizu, a problemi zbog kojih su one izbijali nisu rešeni. I dalje imamo probleme sa preregistracijom vozila, specijalne jedinice su na severu, dok je nelegalno eksproprisano 138 hektara za baze u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da on ne bi prihvatio sporazum jer je nejasan, uopšten, otvara prilike za različite interpretacije i predstavlja reprizu Briselskog sporazuma.

Kao zamerku, Mihajlović je naveo i to što mu obaveznost daje izjava visokog predstavnika EU Đosepa Borelja i upitao “šta će biti kad se taj predstavnik promeni”. Nema čvrste garancije za primenu, jer nije potpisan, dodao je Mihajlović.

Izvršni direktor Balkan foruma iz Prištine Astrit Istrefi poručio je da su posledice rata od pre 25 godina i dalje tu, a društvima su potrebni održiv mir, prosperitet, a ne ratna retorika.

Istrefi je zamerio na nedostatku hrabrosti i slavlja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju posle objave da je postignut dogovor.

On je kao primer hrabrog lidera iz regiona naveo bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Istrefi je ukazao da Kosovo već ima mehanizme kojim se poštuju prava manjinskih zajednica, ali da treba da ide i dalje u tom pogledu, dok bi Srbija trebalo da bude prva koja će priznati Kosovo. Nama treba mir, a retorika rata je i dalje živa, konstatovao je Istrefi.