Dvodnevna radionica Istraživačke metode u pripremi i praćenju učinaka javnih politika održana je 23. i 24. marta 2018. godine u hotelu Envoy u Beogradu u cilju jačanja kapaciteta Programskog saveta Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).

Prvi dan radionice bio je posvećen teorijskom okviru o standardima, pripremi i ulogama istraživanja u kreiranju javnih politika. Učesnici radionice dobili su potrebna znanja o tome kako se definiše istraživački pristup i kako se vrši selekcija relevantnih izvora podataka i istraživačkih metoda.

Pored toga, trenerica Nives Miošić-Lisjak je upoznala članove NKEU sa kvantitativnim, kvalitativnim i kombinovanim metodama istraživanja. Fokus je bio na praktičnoj primeni metoda i instrumenata istaživanja. Učesnici su kroz interaktivan pristup razmenjivali iskustva i uočavali u čemu su ranije grešili, a koji su istraživački alati i postupci bili validni.

Naredna radionica koja će se baviti monitoringom i evaluacijom učinaka javnih politika biće održana u poslednjoj nedelji aprila.