0potpisnica
Broj organizacija civilnog društva koje podržavaju Inicijativu
Download

Uzimajući u obzir duboku podeljenost srpskog društva, kao i nedostatak konsenzusa oko spoljnopolitičkog pozicioniranja i međunarodnog položaja Srbije, mi dolepotpisani iznosimo
Novu spoljnopolitičku inicijativu:

  1. Očekujemo da predstavnici vlasti i opozicije postignu što širu saglasnost oko što bržeg okončanja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Bez završetka ovog procesa ne postoji mogućnost za uspešan demokratski i privredni razvoj Srbije, niti za njeno pozicioniranje na Zapadnom Balkanu. Svako odsustvo potpunog uređenja odnosa između Beograda i Prištine samo će dodatno izolovati zemlju i dovesti je u krajnje nepovoljan položaj.
  2. I pored unutrašnjih problema u Evropskoj uniji, kao i predstojećih izbora za Evropski parlament, smatramo da je nužno ubrzati proces evropskih integracija Srbije koji je zarobljen nepostojanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i nesprovođenjem unutrašnjih reformi. Modernizacija srpskog društva suštinski je nezamisliva bez procesa evropskih integracija.
  3. Potrebno je što pre pristupiti uspostavljanju pune saradnje između Srbije i njenih suseda, na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Ovo nije samo nužnost procesa evropskih integracija, već je u interesu svih građana Srbije. Veoma je značajno insistiranje na nepromenjivosti državnih granica, kao i njihovog konačnog utvrđivanja kada su u pitanju granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom.
  4. Intenziviranje pune saradnje i partnerstva sa NATO predstavlja vitalni interes za Srbiju i njene građane. Stoga je potrebno zaustaviti anti-NATO medijske kampanje, jer konkretna saradnja Srbije sa NATO iz godinu u godinu napreduje. Imajući u vidu iskustva drugih zapadnobalkanskih zemalja, očigledno je da niko od njih nije ostvario svoje suštinske i strateške interese bez pune saradnje i partnerstva sa NATO.

 

 

Beogradski fond za političku izuzetnost

Centar za regionalizam

Centar za spoljnu politiku

Evropski pokret u Srbiji – Novi Sad

Evropski pokret u Srbiji

Forum za bezbednost i demokratiju

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji

Helsinški odbor za ljudska prava

Institut za evropske poslove

ISAC Fond

Centar savremene politike – European Western Balkans

Centar za primenjene evropske studije – CPES

Savet za strateške politike

Centar modernih veština

Akademija ženskog liderstva

Međunarodni naučni forum  “Dunav – Reka saradnje”

Građanska platforma

Atlantski savet Srbije

Fond za humanitarno pravo