Evropska komisija je lansirala nove politiku – „Strategija od farme do stola“, kao i Strategiju biodiverziteta 2030. Ova poslednja ima za cilj zaštitu i obnovu prirode ograničavanjem ključnih uzročnika gubitka biološke raznovrsnostii, kao što su zagađenje, klimatske promene i preterana upotreba resursa. Kao sastavni deo evropskog Zelenog dogovora, dve strategije mogu se međusobno dopunjavati u podršci klimatskim i ekološkim ambicijama Unije, dok istovremeno utiru put ka zelenom oporavku posle pandemije KOVID-19.
Potreba efikasnog i transformativnog plana delovanja za zaštitu životne sredine nikada nije bila jasnija, a pandemija je naglasila međusobnu povezanost biološke raznolikosti, obrazaca potrošnje i zdravlja građana. S obzirom da je poljoprivreda jedan od najvećih pokretača gubitka biološke raznovsnosti u EU, predlozi Komisije teže da preoblikuju način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu.
Kako Evropa postepeno ulazi u fazu oporavka od pandemije, institucije EU i nacionalne vlade moraju iskoristiti ovu priliku za izgradnju otpornosti na buduće izbijanja i postaviti temelje održivoj ekonomiji i društvu koje štite samu prirodu koja nam je potrebna za opstanak. Stoga će uspešan Zeleni dogovor, podstaknut ambicioznim i holističkim strategijama biološke raznovrsnosti i poljoprivrede biti presudan za period oporavka i kasnije.

Predlozi za čitanje

Evropska komisija ∂ The European Green Deal

Evropska centralna banka ∂ Resolution on Biological Diversity

Služba za istraživanja Evropskog parlamenta ∂ The Opportunities of Rewilding Landscapes in the EU post-2020 Biodiversity Strategy

 

Važni datumi

22. maj 2020. Međunarodni dan biodiverziteta

28. maj 2020. Evropski parlament: Zasedanje ENVI odbora

20.-22. oktobar 2020. Evropska zelena nedelja


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium