Evropski pokret u Srbiji i Evropski fond za Balkan nastavljaju misiju prvog regionalnog televizijskog serijala ‘Okruženje” koji je tokom šest sezona emitovanja na 12 televizija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, postao medijski regionalni brend.

Od 28. oktobra, svake srede u narednih šest meseci, na platformi “Okruženje“ moći ćete da čitate tekstove eksperata iz raznih oblasti. Osim toga, otvoren je prostor za čitaoce Zapadnog Balkana, koji će imati priliku da šalju video zapise  iz svoje svakodnevice. Najzanimljiviji tvitovi će se, takođe, naći na ovoj platformi a redovni kolumnista će biti scenarista i satiričar, Voja Žanetić.

Platforma “Okuženje” je kreativni prostor za talentovane mlade ljude ali i ostvarene ličnosti od Beograda, preko Sarajeva, Prištine, Skoplja, Podgorice do Tirane. Kako bi se projekat dodatno približio svim građanima i građankama širom Zapadnog Balkana, onlajn platforma će, osim na srpskom i engleskom, biti dostupna i na jezicima svih zemalja regiona.

Svakom od šest nedeljnih priča nastojaćemo da iskristališemo sliku društvene, političke i kulturne stvarnosti okruženja, pa će ovaj projekat biti i dragoceno svedočanstvo o vremenu u kome živimo.

Cilj ovog projekta je promovisanje vrednosti koje neguju Evropski pokret u Srbiji i  Evropski fond za Balkan, u želji da se društva u našem regionu pripreme za istinsko prihvatanje evropskih vrednosti, a ne samo za formalno članstvo u Evropskoj Uniji.

Kada je 2012. godine pokrenut prvi regionalni TV šou, ideja je bila je da okupi ljude iz regiona, kako bi se među njima podstakao dijalog, koji će izaći iz okvira zvanične politike i otvoriti prostor za glas koji se ređe čuje. Za svoj doprinos u promociji demokratskih vrednosti i pozitivnih promena u evropskim medijima  Okruženje“  je 2016. godine nagrađeno priznanjem “European Citizenship Awards” za  medijsku inicijativu godine.

Kako je Hronika Okruženja otvorena za sve koji žele da iskažu svoj stav, pokrenu dijalog i otvoreno govore o problemima, kao i za one čija je želja da žive u boljem i stabilnijem okruženju, pozivamo vas da šaljete vaše priče, video zapise na mail office@emins.org, jer HRONIKA OKRUŽENJA kreće već od srede, 28. oktobra 2020. godine.

 

*Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti