Evropski parlament i Evropski savet će u sredu sazvati video-konferencije kako bi se bavili zajedničkim odgovorom na krizu koju uzrokuje pandemija KOVID-19. Posebno će se fokusirati na zdravstvene i ekonomske implikacije koje pandemija ima za građane EU.

Šta je, međutim, do sada Evropska unija uradila da odgovori na pandemiju?

EKOFIN je u ponedeljak odobrio aktiviranje opšte klauzule o neizvršenju obaveza iz Pakta o stabilnost i rastu, omogućavajući državama članicama da preduzmu sve mere neophodne za podršku svojim ekonomijama.

Evropska komisija je pokrenula Inicijativu za investiranje u odgovor na KOVID-19 (CRII) od 37 milijardi evra, kako bi se suprotstavila rastućim zahtevima u najteže pogođenim sektorima – zdravstvo, tržište rada i mala i srednja preduzeća.

Pored toga, Komisija je prošle nedelje zajedno sa 19 država članica, pokrenula novu zajedničku javnu nabavku laboratorijske opreme, istovremeno odvojivši 47,5 miliona evra iz programa Horizont 2020 za istraživanje razvoja vakcina, lečenja i dijagnostike u slučaju KOVID-19.

Evropska centralna banka je prošle srede predstavila Program kupovine u slučaju nužde tokom pandemije (PEPP) vredan 750 milijardi evra. Ovo je dodatak na 120 milijardi evra opredeljenih 12. marta, u okviru finansijskog plana koji ima za cilj da poceća kupovinu imovine u narednih devet meseci, kako bi se podržale ekonomske aktivnosti, zaštitila radna mesta i održavala stabilnost cena za potrošače u evrozoni.

Pošto će ekonomske aktivnosti u Evropi biti drastično pogođene u narednim nedeljama i mesecima, a na hiljade radnih mesta ugroženo, Evropska unija je odlučila da svoje napore usmeri u zdravstvenu i fiskalnu politiku. Ipak, javno zdravstvo ostaje isključiva nadležnost država članica, što dovodi do povremenog jednostranog delovanja.

U koordinaciji sa Evropskom komisijom, države članice se moraju neprekidno međusobno konsultovati kako bi uskladile svoje nacionalne reakcije na vanrednu situaciju i pronašle zajedničko rešenje za suzbijanje širenja zaraze.

Predlozi za čitanje

Evropska komisija ∂ European Response to Counter the Economic Impact of the Coronavirus

Evropska centralna banka ∂ Our Response to the Coronavirus Emergency

Služba za istraživanja Evropskog parlamenta ∂ What Can the EU Do to Alleviate the Impact of the Coronavirus Crisis?


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium