U subotu 25. jula organizovan je webinar na temu Upravljanje projektima i finansiranje. Učesnice mentorskog programa imale su priliku da se zahvaljujući Danijeli Matijević, HR ekspertkinji i Agile kouču u kompaniji Agile Humans, upoznaju sa principima agilnog upravljanja projektima.

Kompanija Agile Humans postoji u Velikoj Britaniji i Srbiji. Sertifikujuće je telo i lider u regionu u oblasti edukacija iz Agilnih metodologija. Agile Humans je i registrovan trademark. Kompanija je sertifikovala 626 polaznika, a poverenje joj je poklonilo preko 160 kompanija iz preko 10 zemalja.  Treneri Agile Humans održali su na desetine in-house treninga kod klijenata iz raznih industrija, i vodili preko 30 kompanija kroz proces agilne transformacije. Kompanija sarađuje i sa trenerima svih međunarodno priznatih sertifikacionih kuća. Pionir je u organizaciji treninga iz skaliranih metodologija i Agilnog HRa.  Kompanija organizuje i godišnju konferenciju Agile Humans Day®.

Zahvaljujući Danijeli Matijević, polaznicama programa približeni su principi agilnog planiranja. Zahtevi tržišta se menjaju, a s njima i načini upravljanja projektima, među kojima se agilni ističe jer se zasniva na konstantnim proverama, feedbacku i prilagođavanju. Tokom interaktivnog dela, polaznice su isprobale alate agilnog planiranja, kreirale kanban board, i diskutovale o svojim projektima. Druga sesija se ticala veština komunikacije i liderstva, i zajedno smo utvrdile u čemu se krije uspešnost ljudi na ovim pozicijama. Dotakle smo se i teme prisutnosti žena na liderskim pozicijama i zaključile kako se hijerarhija “briše” u zajedničkom radu.

U drugom delu webinara Mario Milaković, crowdfunding ekspert i osnivač socijalnog preduzeća Super Bake, vodio je radionicu o crowdfunding platformama i finansiranju.

Socijalno preduzeće Super Bake – radionica za izradu pravih, domaćih i autentičnih kolača koje spremaju bake, odnosno penzionerke. Super Bake predstavlja projekat socijalnog preduzetništva, odnosno poslastičanice, koja upošljava penzionerke (bake) gde one spremaju domaće kolače po tajnoj (bakinoj) recepturi i na taj način ostvaruju dodatne prihode na skromne penzije.

Treća sesija bila je posvećena upoznavanju sa mogućnostima za alternativno finansiranje projekata putem crowdfundinga. Mario Milaković je baš putem ovih platformi uspešno pokrenuo socijalno preduzeće Super Bake, i iz iskustva podelio savete za efikasnu kampanju. Iako ovaj način finansiranja u našoj zemlji tek treba da ostvari svoj pun potencijal, njegove prednosti su brojne ne samo za finansiranje, već i za animiranje zajednice ili povećanje vidljivosti neke ideje.