U petak 20. novembra održana je četvrta u nizu online debata pod nazivom ’’Postoji li Zeleni dogovor za Srbiju?’’. Tom prilikom govornici su, razmatrali kako će Zeleni dogovor da utiče na Srbiju i njene pokušaje pridruživanja EU, kako će Zeleni dogovor da utiče na politike Srbije, kao i šta je pred Srbijom kada je u pitanju životna sredina.

Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Delegacije EU u Srbiji  istakao je da je na svima nama je kako ćemo operacionalizovati sprovođenje Zelenog dogovora u Srbiji, kako ćemo ga prevesti u stvarnost, koliko ozbiljno ćemo to raditi. Tvrdi da se ništa neće desiti preko noći.

„Nije pitanje da li je Srbija spremna, ali ako ne počne odmah ni za 10 godina neće biti konkurentna. Srbija je počela stidljivo, ali je počela“, zaključuje Avinjon.

Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije kaže da ukoliko Srbija ne uspe da uhvati korak sa promenama, navedenim u Zelenom dogovoru, sa Evropskom unijom, nikad neće biti dovoljno konkurentna a i imaće problema na tržištu, koje čini veliki deo trgovinske razmene zemlje.

”Postoje tri ključne stvari u Zelenom dogovoru za Srbiju i region: pitanje klimatskih promena, smanjenje zagadjenja iz velikih industrijskih postrojenja i pitanje energetske efikasnosti, priuštivosti energije”  smatra Macura.

Nataša Đereg, direktorka Centra za ekologiju i obnovljivi razvoj ocenjuje da bi hitno trebalo menjati mnoge zakone, npr. neusaglašeni Zakon o planiranju i izgradnji. Smatra da se građevinska dozvola ne može dobiti bez saglasnosti Ministarstva životne sredine na procene uticaja na životnu sredinu.

Valentina Đureta, menadžerka projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) upozorila je da Srbija, u poređenju sa EU, ima jako mali procenat reciklaže komunalnog otpada.

U ovom momentu u EU prosek je 44%, dok je u Srbiji to svega oko 5%. Vrlo je jasno koliko je bitno da postoji konsenzus o važnosti ove teme!  kaže Đureta.

Online debata je održana u okviru serije Evropski razgovori 2.0 u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, uz saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji. Do kraja 2020. godine biće održana još jedna online debata.