U utorak 22. septembra održana je druga u nizu online debata pod nazivom ’’Poljoprivreda i investicije u Srbiji’’. Tom prilikom, govornici su razmatrali spremnost Srbije da preduzme naredne neophodne korake na evropskom putu, kao i  da učestvuje u poljoprivrednoj politici Evropske Unije.

Debatu je moderirao Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, otvorivši je pitanjima o stanju u pregovorima za Poglavlje 11, o tome kako doći do sredstava iz IPARD programa, ali i kakva je struktura izvoza i uvoza.

Jasmina Miljković,  šefica Upravljačkog tela IPARD Operativne strukture i načelnica Odeljenja za ruralni razvoj, Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrđuje da postoji napredak, ali da je izuzetno spor i da bi trebalo utrošiti još mnogo novca. Dodala je da Ministarstvo trenutno radi na izmeni programa, koji će podrazumevati prebacivanje novca u one mere za koje postoji interesovanje.

Iznenađuje činjenica da su do ovog trenutka najveće interesovanje pokazivala fizička lica i to za proces nabavke traktora, dok su se na otvorene pozive, pravna lica manje odazivala.

”Spoljnotrgovinska razmena Srbije u oblasti poljoprivrede i prehramene industrije beleži konstantni rast u poslednjih 20 godina”, potvrdio je Miloš Milovanović, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 11,12 i 13. Osvrnuo se i na projekat, započet od strane Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (čiji je on Internacionalni konsultant za agrarnu politiku) i Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj projekta je povećanje procenta navodnjavanih obradivih površina, kroz kreiranje Strategija i Akcionog plana navodnjavanja u Srbiji.

Predsednik UO Mreže za ruralni razvoj, Dragan Roganović, govorio je o potrebi da se, ne samo dobiju sredstva, već i da se stvori promena u razmišljanju i pristupu politici. Tu je naglasio značaj lokalnih organizacija civilnog društva u procesu širenja informacija i povoljnog poslovnog ambijenta.

Na debati je emitovana i video poruka poljoprivrednika Milana Plavšića iz Sremske Mitrovice. Milan je učestvovao na Drugom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Preneo je svoja iskustva i istakao značaj dobijanja podsticaja od EU, želevši da ohrabri i druge poljoprivrednike da slede njegov primer.

Online debata je održana u okviru serije Evropske priče 2.0 u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, uz saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji. Do kraja 2020. godine biće održane još tri online debate.