Druga po redu radionica u okviru projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ pod nazivom „EU pristup interkulturalnosti i njegov značaj za Srbiju“ održana je 8. i 9. septembra 2020. godine na bajkovitom Paliću. Predstavnice i predstavnici 25 organizacija članica mreže „Različitosti nas ujedinjuju“ imali su priliku da uz predavače, politikologa Milorada Đurića i kulturološkinju Aleksandru Đurić-Bosnić, diskutuju o temama kulturnog identiteta, interkulturalnosti, interkulturalnog obrazovanja mladih te o regulatornim okvirima EU i Srbije koji se odnose na ova pitanja.

Tokom prvog dana radionice, nakon interaktivnih diskusija, učesnici su u grupama prezentovali različite oblike nematerijalne kulturne baštine raznih kulturnih grupa u Srbiji. Prethodno su s predavačima analizirali neke od osnovnih dokumenata kojima se u zemljama EU promoviše interkulturalna komunikacija i obrazovanje, te ih upoređivali s dokumentima usvojenih u Srbiji. „Ovakve radionice su dragocene, zbog potrebe za iznalaženjem i implementacijom jedinstvenog modela interkulturalnog obrazovanja mladih u Srbiji“, ističe Ema Štefanac iz organizacije Vega omladinski centar, članice mreže „Različitosti nas ujedinjuju“.

Tokom drugog dana, nakon diskusije o društvenim obrascima, stereotipima i izazovima koje sa sobom nosi koncept interkulturalnosti, učesnici su dobili zadatak da u grupama osmisle kampanje i slogane za promociju ovog koncepta među mladima. Time su udareni temelji za treću i završnu radionicu prvog dela projekta, gde će fokus biti upravo na strategijama promovisanja i komunikacije ideje interkulturalnosti.

Cilj projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ je stvaranje društva otvorenog za različite kulture koje neguju raznovrsnost tradicija i identiteta. Sam projekat u okviru koga je osnovana istoimena mreža, realizuje se od januara 2020. do januara 2022. godine, a sufinansiran je iz Programa Evropske unije Podrška civilnom društvu (Civil Society Facility).

Projekat zajedinički sprovode Evropski pokret u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, Centar za lokalne demokratije – Subotica, Forum civilne akcije – Požega i Timočki klub – Knjaževac. Pored ovih organizacija, Mrežu čine i Centar lokalne demokratije – Knjaževac, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, Centar za kreativni razvoj – Knjaževac, Dečiji centar Zaječar, Direkcija za strategiju i integraciju Roma iz Knjaževca, Erazmus studentska mreža Srbija, EU zona, Klaster za preduzetničku podršku mladima „AKTIVATOR“, Lučani u srcu, Mađarski kulturni centar „NEPKER“ Subotica, Mladima na dar, Organizacija kreativnog okupljanja, Pokret Gorana Vojvodine, Primus Priboj, Regionalne inicijative Srema, Romski centar Požega, Somborski edukativni centar, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Vega omladinski centar i Zlatiborski krug.

#EuzaTebe #različitostinasujedinjuju