“Investicije na Zapadnom Balkanu treba da budu u skladu sa standardim EU, a situacija u regionu zahteva veću transparentnost u tim aktivnostima”, rekla je Krisela Hakaj na otvaranju onlajn konferencije Evropskog pokreta u Srbiji i Instituta za saradnju i razvoj na temu “Vodeći projekti ekonomskog i investicionog plana i uloga civilnog društva”.

Učesnici debate su se fokusirali na stanje vodećih projekata, faktore koji podržavaju i koče sprovođenje ali i isticanje doprinosa nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu i njihovoj uspešnoj primeni. 

 

Konferenciju su otvorili Krisela Hakaj, izvršna direktorka Centra za saradnju i razvoj, Jelica Minić, predsednica  Evropskog pokreta u Srbiji, Gussje Korthales Altes, ambasadorka Holandije u Albaniji i Norbert Beckmann Dierkes, direktor kancelarije fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru.

Učesnici su se saglasili da je važno da se ukaže na načine primene vladavine prava u infrastrukturnim projektima i da je neophodno održavati „konstruktivan pritisak“ na institucije i donosioce odluka u primeni agende o investicijama. Jedan od zaključaka je da mi kao društvo moramo da nastavimo da „kopamo dublje“ bez obzira na nedostatak transparentnosti i da implementacija investicionih projekata može biti unapređena uz pomoć think tank i organizacija civilnog društva. Takođe, važno je raditi na suzbijanju korupcije koja koči investicije, saglasili su se učesnici debate.

Na prvom panelu o Stanju i izazovima u vodećim projektima u energetici, transportu, zelenoj agendi i digitalnom učestvovali su: Pranvera Kastrati, viši stručnjak za ekonomsku i digitalnu povezanost iz Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Mirza Kušljugić, šef odbora Centra za održivu tranziciju energije (RESET) iz Sarajeva, Matej Zakonjšek, direktor Transport Community Treaty Permanent Secretariat i Aleksandar Macura, programski direktor RES Fondacije, dok je panel moderirala Jelica Minić, direktorka Evropskog pokreta u Srbiji. 

Na drugom panelu o Upravljanju projektima tokom sprovođenja Agente povezivanja i uloga organizacija civilnog društva govorili su: Ana Kristinovska, predsednica ESTIMA iz Skoplja, Marko Sošić, istraživač Instituta Alternativa iz Crne Gore, Michael Voegele, direktor WBIF (DG NEAR) i Ardian Hackaj, koordinator Tirana Connectivity Forum, dok je panel moderirala Albana Rexha, istraživač javnih politika iz Democracy Plus.
Ceo događaj možete pogledati na linku ovde.


Konferencija je u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane održana u “hibridnom” formatu u Beogradu i Tirani. Događaj je sufinansiran u sklopu projekta “Priprema i podrška Albaniji za proces pristupanja Evropskoj uniji
 uz podršku holandske ambasade u Albaniji i Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.