U utorak 15. decembra održana je peta u nizu online debata pod nazivom ’’Gde je Srbija u pristupnom procesu?’’. Tom prilikom govornici su, razmatrali činjenicu da će nakon izbora nove Vlade, morati da se pokrene postupak, koji je za sobom ostavila prethodna Vlada, kao i da se pokuša rešavanje otvorenih pitanja. Osim toga, govorili su i o tome gde je Srbija sada i koji su budući koraci pred njom?

Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji na početku debate je podsetila na činjenicu da je Srbija u proteklih 6 godina u pregovorima za pristupanje EU otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, dva je privremeno zatvorila (Poglavlja 25 i 26). Podsetila je i da stanje demokratije, kao i vladavina prava u Srbiji nisu dobro ocenjeni. Sve su to podaci, koji nisu obećavajući, upozorava Zvezdana Kovač.

Andrea Hohuber, Šef Odeljenja za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji istakla je da se u Delegaciji EU shvata da su ljudi u Srbiji razočarani neotvaranjem poglavlja ove godine. Da bi Srbija otvorila novo poglavlje, mora postojati saglasnost svih zemalja članica.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji smatra da obe strane, EU i Zapadni Balkan moraju uložiti dodatne napore i da je potreban politički angažman na obe strane, kako bi se proširenje pomaklo sa mesta. Proširenje ne sme biti administrativni posao! Zahteva političko upravljanje, zaključuje Međak.

Srđan Dimitrijević, predsednik lokalnog veća Evropskog pokreta u Srbiji iz Leskovca ocenjuje da bi proces proširenja trebalo bi da bude otvoreniji. EU nam nudi sjajne mehanizme kako da regionalnu politiku podignemo na viši nivo. Međutim, to je neostvarivo sa trenutnom organizacijom lokalne vlasti, strepi Dimitrijević.

Tokom debate, gledaoci su mogli da pogledaju video prilog, u okviru kojeg su građani i građanke Leskovca imali priliku da postave pitanje donosiocima odluka u EU, kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije. Svi su se složili oko toga da nam svima treba malo više iskrenosti, međusobnog razumevanja i uvažavanja. Čini se da smo, u naporima da se ispoštuju formalnosti i birokratski zahtevi, zaboravili suštinu a to je da se trebamo držati zajedno.

Na pitanje šta bi svaki pojedinac mogao da učini, kako bi podržao evrointegracije Srbije, građani i građanke Leskovca došli su do odgovora da svako od nas može biti pokretač nekih promena. Ako ništa drugo, makar u svom neposrednom okruženju, gajeći prave vrednosti.

Online debata je održana u okviru serije Evropski razgovori 2.0 u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, uz saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji..