Na projektu „Regionalna ekološka povelja mladih“ ,u nedelju, 13. decembra 2020. godine, održana je onlajn info sesija za učesnike. Šesnaest izabranih studenata i studentkinja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova* i Srbije imalo je priliku da se prvi put upozna u virtuelnom okruženju. Uz to je studentima i studentkinjama pružena prilika da razgovaraju sa ekspertima u oblasti ekologije i održivog razvoja, kao i javnog zagovaranja i komunikacije, te dobiju sve neophodne informacije za dalji rad na projektu.

Onlajn info sesija organizovana je usled odlaganja trening seminara za učesnike i učesnice projekta zbog okolnosti pandemije COVID-19. Prisutni učesnici i učesnice su izrazili zajedničku nadu da će uskoro biti u mogućnosti da se sastanu uživo na Tari i zajednički rade na pronalaženju rešenja za fer tranziciju ka obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu. Pored toga, naglasili su važnost omladinskog aktivizma u regionu i većeg uticaja na kreiranje i donošenje odluka kroz angažman u civilnom sektoru, prvenstveno u oblasti ekologije, kao i važnost i prednosti povratka prirodi i poboljšanja svesti o nivou trenutnog zagađenja.

Programska menadžerka Fonda za Zapadni Balkan, Dijana Spalević, zahvalila se u ime donatora projekta studentima i studentkinjama na zainteresovanosti da učestvuju u projektu i naglasila važnost inicijativa u oblasti ekologije i održivog razvoja na regionalnom nivou. Đorđo Cvijović, projektni asistent Evropskog pokreta u Srbiji, istakao je važnost zaštite životne sredine u kontekstu Zelenog dogovora Evropske unije i skoro usvojene Zelene agende za Zapadni Balkan.

Učesnici i učesnice su, pored prilike da se međusobno upoznaju, tokom onlajn sesije od eksperata dobili korisne informacije za pripremu i dalji rad na projektu. Predstavljen im je trenutni problem zagađenja vazduha, sa posebnim naglaskom na postojeće zagađenje u Tuzli, kao i normativni okvir koji trenutno reguliše ovu oblast. Dodatno, studentima i studentiknjama su pružene najvažnije informacije o procesu javnog zagovaranja, kako bi se bolje upoznali sa koracima koje je neophodno preduzeti u nastavku projekta.

Opšti cilj projekta je da doprinese regionalnoj saradnji i jačanju regionalne kohezije u regionu Zapadnog Balkana. Ovaj doprinos biće ostvaren kroz:

  1. Osnaživanje studenata poreklom iz manje razvijenih područja, sa visokim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, na Zapadnom Balkanu da preduzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama u kontekstu pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora;
  2. Zagovaranje za ambiciozniji program za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i prelazak na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora među donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu;
  3. Podizanje svesti mladih na Zapadnom Balkanu o važnosti i potrebi prelaska na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i primerima dobre prakse.

Partneri na projektu su: Centar za ekologiju i energiju (Tuzla), Demokratija za razvoj – D4D (Priština), ALFA Centar (Nikšić).

Projekat sufinansira Fond za Zapadni Balkan (The Western Balkans Fund).

Više o projektu možete pročitati OVDE.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.