Ubrzo nakon proglašenja Novog Sada Evopskom omladinskom prestonicom, formiran je savez udruženja OPENS2019 koji zajedno sa partnerima sprovodi program zahvaljujući kojem Novi Sad realizuje projekte, osnažuje mlade i uključuje ih u aktuelne tokove gradskog života, ali i omladinske politike.

Maja Mihajlović, Članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji

Dogovorena je saradnja sa više od 100 partnera iz regiona i  42 omladinske organizacije. Do kraja 2020. godine, svim aktivnostima biće obuhvaćeno više od pola miliona mladih iz Srbije i regiona, a zasluge se pripisuju raznolikom sadržaju, nadahnutim mladima iz Novog Sada i OPENS-u.

Nina Stojanović, Članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji

U 2019. godini, Novi Sad je sa ponosom preuzeo titulu  “Omladinska prestonica Evrope” i postao je alumni porodice evropskih omladinskih prestonica koje od 2009. godine promovišu evropske vrednosti i poručuju da je energija mladih ona koja pokreće pozitivne promene.

Evropski omladinski forum dodeljuje ovu titulu  jednom evropskom gradu na period od godinu dana, što je prilika da  izabrani grad entuzijastično zasija. Titula Novog Sada, pripala je svim mladim ljudima koji u njemu žive!

Decembar prošle godine odgovara na pitanja da li su ostvareni ciljevi koji su zamišljeni 2018. godine u trenutku svečanog proglašenja u bugarskom gradu Varna.

Ubrzo nakon proglašenja, formiran je savez udruženja OPENS2019 koji zajedno sa partnerima sprovodi program zahvaljujući kojem Novi Sad realizuje projekte, osnažuje mlade i uključuje ih u aktuelne tokove gradskog života, ali i omladinske politike.

Dogovorena je saradnja sa više od 100 partnera iz regiona i  42 omladinske organizacije. Do kraja 2020.godine,  svim aktivnostima biće obuhvaćeno više od pola miliona mladih iz Srbije i regiona, a zasluge se pripisuju raznolikom sadržaju, nadahnutim mladima iz Novog Sada i OPENS-u.

Cilj je ohrabriti mlade da ostvaruju svoje ideje, kreiraju inovativne politike, ali i da promovišu evropske vrednosti i informišu se o značaju evropske integracije Srbije.

“Želimo da Novi Sad i Srbija otvore širom svoja vrata Evropi”, poručili su tada iz OPENS2019, i uz  ambiciju da jedini grad izvan Evropske unije kome je  dosad pošlo za rukom da bude Omladinska prestonica, na godinu dana, bude u centru pažnje mladih sa čitavog Starog kontinenta.

Mladalačka energija kreira uspešnu priču o Novom Sadu! Težilo se ka umrežavanju državnih institucija i aktera omladinske politike. Grad je obojen OPENS2019 bojama koje su oplemenile nove prostore za omladinske klubove, ali i istakle želju da mladi razmenjuju iskustva sa vršnjacima iz Evrope, kao i da utiču na razvoj svog grada.

Svako ko je ove godine prošetao ulicama srpske Atine, pronašao je nešto za sebe: oni željni dobre muzike i odličnog provoda đuskali su do ranih jutarnjih sati na muzičkom festivalu EXIT. Posebno je bila posećena OPENS State of Exit Zona, u kojoj je svoj štand imao i Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Publika iz više od 90 zemalja sveta imala je priliku da već po dolasku na Petrovaradinsku tvrđavu oseti kreativnu energiju Omladinske prestonice Evrope. Ljubitelje umetnosti čekale su filmske večeri, očarale izložbe fotografija i murali na fasadama. Održan je veliki broj tribina, panel diskusija i konferencija sa kojih su mladi u Evropu, ali i svet poslali  važne poruke.U Novom Sadu se zaista mogao osetiti duh zajedništva i prihvatanja različitosti.

Neka je svako od njih na svoj profil na nekoj društvenoj mreži okačio makar po jednu fotografiju i čekirao se  u Novom Sadu i  možemo biti sigurni da će mašta njihovih prijatelja biti zagolicana.U svoj planer putovanja dodaće Novi Sad i Srbiju.

Misija uspešno završena!

Sledeći izazov stiže već 2021. godine, kada Novi Sad postaje 36. Evropska prestonica kulture.