Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“ biće održan od 17. do 19. oktobra 2018. godine u hotelu Hajat.
Stalna neizvesnost i nepredvidivost u međunarodnim odnosima više nisu pojavna forma krize već su postali “nova normalnost”. Balkan se ove godine nalazi na prekretnici – nova Strategija proširenja EU je izazvala osećaj užurbanosti kod regionalnih lidera, prvenstveno zbog zahteva da se nađu rešenja za stare sporove. Evropa i transatlantski odnosi su suočeni sa sve većim pritiskom populizma koji praćen rastom nacionalizma udara na temelje evropske zajednice i celokupnih odnosa formiranih od pada Berlinskog zida. Sve snažnije ekonomije zemalja Srednjeg i Dalekog Istoka nam najavljuju da će ovo biti “vek Azije”. Nova ravnoteža se oslikava u efektu veštačke inteligencije i sve veće automatizacije procesa rada na globalnu ekonomiju. Politički lideri više ne osećaju obavezu prema pravilima i institucijama post-hladnoratovskog perioda. Međunarodne institucije moraju biti ponovo osmišljene kako bi uspele bolje razumeti i savladati izazove koji prete da ih sruše.
Učesnici diskusija na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu ponudiće odgovore na ključna pitanja – gde se region, Evropa i svet nalaze i kuda se kreću u ovom dobu «nove normalnosti» i kako ostvariti napredak za sve u nepredvidivoj budućnosti.

Balkan je na prekretnici u 2018. godini – nova Strategija proširenja EU stvorila je osećaj hitnosti među regionalnim liderima, prvenstveno u pogledu pronalaženja rešenja za stare sporove. Ove godine, od 17. do 19. oktobra, Beogradski bezbednosni forum baviće se pitanjem – gde smo “mi” u ovoj državi “nove normale”? Kuda idemo? Kako pravimo napredak za sve u nepredvidivoj budućnosti?

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata“, koji okuplja mlade i perspektivne istraživače. Tokom tri dana ova međunarodna konferencija će u Beogradu ugostiti više stotina govornika i učesnika iz više od 30 zemalja.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u ovom delu Evrope.

 

Više na sajtu Beogradskog bezbenosnog foruma.