U vreme kolektivne krize sa kojom se većina zemalja u svetu po prvi put suočava, važno je nastaviti razvijati sve aspekte solidarnosti i jedinstva među ljudima – bio je zaključak predstavnika i predstavnica 25 organizacija civilnog društva, koje su u ponedeljak, 27. aprila 2020. godine, na online konferenciji zvanično osnovale Mrežu organizacija za mlade i omladinskih organizacija Različitosti nas ujedinjuju.

Predstavnici svih 25 organizacija članica Mreže naglasili su da je zvanično osnivanje Mreže prvi korak ka institucionalizaciji dijaloga o interkulturalnost i kulturne raznolikosti u Srbiji, koja je od velikog značaja posebno za mlade, a ima i svoju funkciju u podršci procesu evropske integracije Srbije.

Mreža Različitosti nas ujedinjuju će raditi na uspostavljanju institucionalne podrške za promociju interkulturalnog dijaloga i kulturne raznolikosti u Srbiji. Članice Mreže istakle su da teže društvu otvorenom za različite kulture, koje neguje raznovrsnost tradicija i identiteta i time u pravom smislu doprinosi evropskim vrednostima.

Misija Mreže biće osnaživanje mladih za razumevanje i bavljenje temama interkulturalnosti i kulturne raznolikosti i promociju ovih vrednosti u široj javnosti u Srbiji, kroz jačanje kapaciteta organizacija koje rade sa mladima.

Osnivačku sednicu otvorili su Ekmel Čizmeđiolu u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji i Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji koji su podržali osnivanje i rad Mreže.

Nakon simboličnog potpisivanja Zajedničkog memoranduma o razumevanju i Pravilnika rada mreže, na sednici je usvajen Strateški plan Mreže za 2020-2021, Akcioni plan za 2020. Asistent na projektu, Đorđo Cvijović, i koordinatorka Mreže, Zorana Milovanović, predstavili su i plan rada tokom trajanja krize zbog pandemije KOVID-19 i po njenom završetku.

Osnivanje Mreže deo je projekta Različitosti nas ujedinjuju koji zajedinički sprovode Evropski pokret u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, Centar za lokalne demokratije – Subotica, Forum civilne akcije – Požega i Timočki klub – Knjaževac, a sufinansira se iz Programa Evropske unije – Podrška civilnom društvu (Civil Society Fasility). Do januara 2022. godine, glavne aktivnosti u okviru Mreže usmerene su na rad sa mladima, prvenstveno srednjoškolcima.

Pored ovih organizacija, Mrežu čine i Centar lokalne demokratije – Knjaževac, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, Centar za kreativni razvoj – Knjaževac, Dečiji centar Zaječar, Direkcija za strategiju i integraciju Roma iz Knjaževca, Erazmus studentska mreža Srbija, EU zona, Klaster za preduzetničku podršku mladima „AKTIVATOR“, Lučani u srcu, Mađarski kulturni centar „NEPKER“ Subotica, Mladima na dar, Organizacija kreativnog okupljanja, Pokret Gorana Vojvodine, Primus Priboj, Regionalne inicijative Srema, Romski centar Požega, Somborski edukativni centar, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Vega omladinski centar i Zlatiborski krug.

Mreža je ostaje otvorena za prijem novih članica i svi zainteresovani mogu kontaktirati Evropski pokret u Srbiji.