Evropski pokret u Srbiji obeležava 25 godina postojanja, kao jedna od najstarijih nevladinih, nepartijskih i neprofitnih organizacija u Srbiji. Evropski pokret u Srbiji će i u godinama pred nama nastaviti da svojim iskustvom širi demokratski kapacitet društva i promoviše vrednosti koje vode dobrobiti društva.
Srbija se danas nalazi na nepovratnom putu evropskih integracija i u prkos svemu, društvo je odmaklo na evropskom koloseku. Perspektive članstva naše zemlje u Evropskoj uniji nikada nisu bile jasnije, ni opipljivije.

 

Evropski pokret u Srbiji ipak želi da podseti da su evropske integracije dela, ne samo reči, zakoni, akcioni planovi i strategije. Formalni napredak često ne znači i suštinsku i vidljivu promenu nabolje za sve građane i građanke Srbije, a upravo to je krajnji cilj našeg evropskog puta.
Stoga, EPuS ostaje kredibilan partner i dobronamerni kritičar koji može da ponudi znanje i iskustvo u procesu evropske integracije u interesu građana i građanki. Pravosuđe, mediji, reforma javne uprave ekologija, socijalna politika, neke su od kritičnih tačaka na kojima se u narednom periodu mora uraditi mnogo više.

 

Povodom jubileja, u Aeroklubu će biti priređen svečani koktel za visoke zvanice, diplomatski kor, donatorsku zajednicu, članove, partnere i prijatelje Pokreta.
Evropski pokret u Srbiji osnovan je 1992. godine kao nezavisna i neprofitna organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, podučavanjem i zagovaranjem evropskih integracija. EPuS ima više od 700 članova, 14 lokalnih veća u gradovima Srbije i deo je mreže Međunarodnog evropskog pokreta sa sedištem u Briselu. Tokom godina, na čelu EPuS-a bili su intelektualci poput Vojina Dimitrijevića, Mirka Tepavca, Desimira Tošića, Živorada Kovačevića i Vlastimira Matejića.